O azylovom konaní chce rozhodovať Európska komisia

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 08:04 • 2 min
O azylovom konaní chce rozhodovať Európska komisia

BERLÍN - Európska komisia má v úmysle navrhnúť rozsiahlu reformu európskeho azylového systému. Okrem iného zvažuje presunúť zodpovednosť za spracovanie žiadostí o azyl z národnej na celoúnijnú úroveň, píše vo svojom dnešnom vydaní nemecký denník Die Welt.

slovakia

left justify in out

Reforma predpokladá premenu Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO) na agentúru s rozhodovacími právomocami, ktorá by mala mať pobočku v každom členskom štáte EÚ a mohla by riešiť aj námietky voči príslušným rozhodnutiam.

 

"Vytvoril by sa tým jednotný a centralizovaný rozhodovací mechanizmus a zabezpečila by sa úplná harmonizácia postupov, ale aj dôsledné posúdenie potreby ochrany na úrovni EÚ," cituje Die Welt z návrhu, ktorý má byť predložený v stredu.

 

Európska komisia v dokumente kritizuje existujúce dublinské kritériá rozdeľovania utečencov, ktoré sa v súčasnej kríze ukázali byť nevhodné, pretože hlavný nápor musí znášať malý počet členských krajín. Podľa EK tak vznikla situácia, "ktorá limituje možnosti každej postihnutej krajiny".

 

Podľa tzv. Dublinského protokolu musia utečenci spravidla požiadať o azyl v prvej krajine, v ktorej vstúpia na územie EÚ. To však vedie k preťaženiu krajín ležiacich na vonkajších hraniciach Európy - momentálne je to predovšetkým Grécko.

 

EK preto navrhuje dve riešenia. Podľa prvého scenára by sa mal dublinský systém doplniť o "korigovaný mechanizmus spravodlivého zaobchádzania", ktorý sa aktivuje hneď, ako sa dosiahne vopred stanovený prah žiadateľov o azyl v členskej krajine EÚ".

 

Ako druhú možnosť EK navrhuje rozdeliť žiadateľov o azyl do jednotlivých krajín podľa určitého kľúča "založeného na relatívnej veľkosti, bohatstve a prijímacích kapacitách členských štátov".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies