O antikoncepcii stále koluje množstvo mýtov

NETKY.SK • 12 Február 2014, 15:34 • 2 min
O antikoncepcii stále koluje množstvo mýtov

BRATISLAVA - Na to, aby sa ženy o nej dozvedeli viac, slúži aj portál www.antikoncepcia.com.

slovakia

left justify in out

Antikoncepčné metódy, predovšetkým hormonálne, zaznamenali za posledných štyridsať rokov výraznú zmenu. Výskum a vývoj na tomto poli súvisí s celkovou zmenou životného štýlu ľudí, predovšetkým však žien, ktoré sú omnoho emancipovanejšie ako v minulosti. Prvú antikoncepčnú tabletku uviedli na trh v roku 1960, odvtedy však prešla viacerými procesmi zdokonaľovania. Aj napriek tomu má však množstvo žien o tomto druhu ochrany pred neželaným tehotenstvom viacero pochybností. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol gynekológ Jozef Španka.

 

Pre všetky ženy, ktoré majú záujem dozvedieť sa viac o antikoncepcii, rovnako ako aj o svojom tele, je už od roku 2006 k dispozícii webová stránka www.antikoncepcia.com, na ktorej odborníci z radov lekárov denne odpovedajú na otázky verejnosti. Ako dnes povedal Španka, je veľmi dôležité, aby mali ženy dostatok informácií ohľadom možností využitia antikoncepcie, pretože u mnohých z nich ešte stále koluje niekoľko nepravdivých informácií, ktoré zvyšujú ich nedôveru k užívaniu antikoncepcie. 

 

Medzi najčastejšie mýty o tomto druhu ochrany patria podľa slov Španku predstavy o tom, že počas užívania antikoncepcie žena priberie, zhorší sa jej kvalita pleti, že antikoncepcia obsahuje umelé, pre telo škodlivé hormóny alebo to, že jej užívanie zvyšuje riziko rakoviny prsníka. Problémom pri užívaní antikoncepcie však nie sú len mýty, ktoré o nej kolujú. Ako povedala gynekologička Petra Oťapková-Vlčková, ženy pri užívaní antikoncepcie robia viacero chýb, ktoré znižujú jej spoľahlivosť. Jednou z najčastejších chýb je podľa Oťapkovej-Vlčkovej to, že žena zabudne užiť tabletku a neskôr, keď si na to spomenie, užije viac naraz. Častým prehreškom je podľa nej aj to, ak žena užije tabletku iba v deň, keď má pohlavný styk, keď kombinuje antikoncepciu s inými liekmi bez toho, aby sa o tom poradila s lekárom či to, že si požičia tabletku od kamarátky. Ako uviedol Španka, ženy potom často nadávajú a považujú takúto formu ochrany za nepohodlnú. Za správny výber antikoncepcie je podľa neho zodpovedný predovšetkým lekár. "Úloha nás gynekológov je ušiť antikoncepciu žene na mieru, pretože každá je originál," dodal Španka. 

 

Za jednu z vhodných foriem antikoncepcie považujú obaja gynekológovia tretiu generáciu moderných vnútromaternicových teliesok, ktoré sú podľa ich slov bezpečnejšie ako predošlé dve generácie. Táto forma antikoncepcie je vraj vhodná aj pre nerodičky, vďaka novým použitým materiálom nespôsobuje zápaly, je reverzibilná a použiteľná na dlhšie obdobie, čo z nej podľa oboch lekárov robí ideálny prostriedok ochrany proti neželanému tehotenstvu."Je dôležité, aby bolo tehotenstvo plánované, aby sa dieťa narodilo do prostredia, kde je chcené," dodala Oťapková-Vlčková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies