O adopcii dieťaťa by mala vedieť vopred aj širšia rodina

NETKY.SK • 2 Máj 2012, 10:47 • 2 min
O adopcii dieťaťa by mala vedieť vopred aj širšia rodina

O adopcii dieťaťa by mala vedieť vopred aj širšia rodina - Radíme Manželské páry alebo jednotlivci, ktorí si chcú osvojiť dieťa, by mali dobre zvážiť, čo toto rozhodnutie prináša. Podľa psychologičky Evy Litavskej by si mali byť istí motívmi, ale aj svojí

slovakia

left justify in out

img

Manželské páry alebo jednotlivci, ktorí si chcú osvojiť dieťa, by mali dobre zvážiť, čo toto rozhodnutie prináša. Podľa psychologičky Evy Litavskej by si mali byť istí motívmi, ale aj svojím presvedčením. 
      "Nie je to maličkosť, nekupujem chladničku, ale je to závažný zásah aj do života rodiny aj do života toho dieťaťa," povedala pre TASR Litavská, ktorá je zároveň riaditeľkou košickej neziskovej organizácie Miesto pod slnkom.
      U dieťaťa treba vziať do úvahy vek, zdravotný stav, tiež traumy, ktoré by mohlo mať za sebou. "Toto všetko si musia dopredu zvážiť, čo to dieťa prináša, aké chcú, či menšie, väčšie, či chcú vyslovene len dievčatko, toto je tá prvá fáza," uviedla Litavská. Situácie, keď dochádza k osvojeniu dieťaťa, sú podľa nej rôzne. Častá je bezdetnosť manželov. Nového člena však prijmú aj tie rodiny, ktoré chcú pomôcť opustenému dieťaťu. Chcú ho aj tí, ktorým už vlastní potomkovia vyrástli a našli si pre ďalšieho člena rodiny miesto nielen pri stole, ale aj v srdci. 
      Rozhodnutie prijať dieťa by nemalo byť podľa psychologičky vecou výlučne žiadateľov, mala by o tom vedieť aj ich širšia rodina. "Pretože osvojením nezíska dieťa len rodičov, ale aj babku, strýka, bratranca, sestrenicu," zdôvodnila. 
      Litavská poznamenala, že dôležitou súčasťou celého procesu je žiadosť, ktorú treba podať. S ňou sú spojené ďalšie záležitosti ako napr. potvrdenie o zdravotnom stave žiadateľov. Ďalšou úlohou je pre nich absolvovať tzv. prípravu. "Úrad ich nezapíše do zoznamu čakateľov skôr, než absolvujú predpísanú prípravu, je to dokonca zakotvené aj v zákone o rodine," zdôraznila Litavská. Ide o vyše 20 hodín odbornej prípravy, ktorú vykonávajú buď úrady, alebo akreditované subjekty - Úsmev, Návrat a Miesto pod slnkom.
      Príprava podľa psychologičky zahŕňa to, čo môžu budúci adoptívni rodičia očakávať, aké môžu byť deti, čo ich biologická rodina či dedičnosť. Rozprávajú sa aj o traumách detí. Súčasťou prípravy je zároveň psychologické vyšetrenie žiadateľov. "Pretože tá správa je kompletná o tom, či sú vhodní, ako sú motivovaní, akí sú..." vysvetlila Litavská. Adoptívni rodičia pritom môžu podľa odborníčky využiť aj ďalšie nepovinné poradenstvo, ktoré im napomôže v novej situácii. 
      Postoje k adoptívnym deťom sa podľa psychologičky v posledných rokoch výrazne zmenili. Kým v minulosti išlo o akési tabu, dnes sa predsudky rúcajú. "Teraz sú ľudia takí otvorenejší, nie je to už nič také mimoriadne," zhodnotila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies