O 15 rokov budú na jedného dôchodcu robiť iba dvaja pracujúci

NETKY.SK • 13 December 2010, 08:27 • 2 min
O 15 rokov budú na jedného dôchodcu robiť iba dvaja pracujúci

O 15 rokov budú na jedného dôchodcu robiť iba dvaja pracujúci

slovakia

left justify in out

O pätnásť rokov sa počet dôchodcov na Slovensku zvýši o 43 %, ľudí v produktívnom veku zase ubudne o 9 %. Na jedného dôchodcu tak budú robiť približne iba dvaja pracujúci. Na tento fenomén starnutia populácie upozorňuje analytik UniCredit Bank Dávid Dereník, ktorý vychádza z údajov Výskumného demografického centra.
      V súčasnosti pripadajú na jedného dôchodcu v SR takmer štyria ľudia v produktívnom veku. Na potrebu zohľadňovať aj tento demografický vývoj pri určovaní výšky dôchodkov upozornil šéf rezortu práce Jozef Mihál. "Vôbec sa nezohľadňuje to, ako sa nám menia pomery pracujúcich," vysvetlil na štvrtkovej (9. 12.) tlačovej konferencii.
      Ako dodal, bol by rád, keby aj tento jav bol súčasťou parametrov na výpočet dôchodkov, ktorými sú inflácia a rast priemernej mzdy. "Keď raz počet dôchodcov pribúda, rast zamestnancov stagnuje, ten systém nebude fungovať," konštatoval.
      Minister sa pokúša presadiť zmenu výpočtu dôchodkov. Doteraz sa mu však nepodarilo presadiť návrh na zmenu valorizácie z percentuálnej na pevnú sumu a rast zohľadňujúci iba infláciu. V súčasnosti pracuje na inom priechodnom návrhu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies