Nursultan Nazarbajev je presvedčivým víťazom prezidentských volieb

NETKY.SK • 4 Apríl 2011, 07:28 • 2 min
Nursultan Nazarbajev je presvedčivým víťazom prezidentských volieb

Nursultan Nazarbajev je presvedčivým víťazom prezidentských volieb

slovakia

left justify in out

img

Volebná komisia v Kazachstane dnes oficiálne vyhlásila dlhoročného prezidenta Nursultana Nazarbajeva za jednoznačného víťaza nedeľných prezidentských volieb.

Podľa čiastkových oficiálnych výsledkov získal 70-ročný Nazarbajev 95,5 percenta hlasov pri účasti takmer 90 percent oprávnených voličov.

Obľúbený prezident získal silný päťročný mandát. V prevažne moslimskej krajine, ktorá má 16,4 milióna obyvateľov, má Nazarbajev neotrasiteľnú pozíciu. Takmer vôbec jeho postavenie neovplyvnili ľudové povstania v arabskom svete.

Za autoritárske metódy vládnutia ho však kritizujú málo početní odporcovia doma v Kazachstane, ako aj niektoré západné krajiny. Nazarbajev vládne v krajine už od čias Sovietskeho zväzu, keď bol Kazachstan jeho súčasťou.

V Kazachstane sa ešte nikdy neuskutočnili voľby, ktoré by medzinárodní pozorovatelia zhodnotili ako slobodné alebo spravodlivé. Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí sa v Kazachstane zúčastnili pozorovateľskej misie, by mali dnes zverejniť oficiálne stanovisko k priebehu volieb.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies