Nulová daň na investície po vzore Estónska sa na Slovensku nezavedie

NETKY.SK • 25 Máj 2018, 12:26 • 2 min
Nulová daň na investície po vzore Estónska sa na Slovensku nezavedie

BRATISLAVA - Nulová daň pre firmy, ktoré sa rozhodnú namiesto výplaty podielov na zisku investovať dosiahnutý výsledok späť do firmy, sa plošne nezavedie. Parlament odmietol návrh zákona o dani z príjmov, ktorý pripravil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

slovakia

left justify in out

Rovnaké opatrenie bolo zavedené v Estónsku a podľa Beblavého mal z neho prospech aj štátny rozpočet. Po dočasnom výpadku príjmov z daní sa výber daní zvýšil, pretože investície vo firmách zrýchlili ekonomiku. "Je tu šanca zmeniť Slovensko z montážnej haly na krajinu s vyššou pridanou hodnotou práce, pretože firmy budú mať možnosť reinvestovať zisk a pritiahnuť sem tak aj stroje a výrobné postupy a zariadenia s náročnejšími procesmi a budú investovať tiež do svojej vlastnej vedy a výskumu," vysvetlil Beblavý.

 

Výber dane z príjmov právnických osôb je podľa neho z roka na rok nižší a rovnako klesá ochota platiť dane právnických osôb, a to najmä pre následné dvojité zdanenie dividend. Podľa Beblavého ide o spravodlivejšie a funkčnejšie opatrenia ako priame daňové stimuly.

 

Parlament odmietol aj druhú novelu zákona o dani z príjmov, ktorú predložil Beblavý spolu s Jozefom Mihálom (nezaradení). Cieľom návrhu zákona bolo uľahčiť nábeh vyplácania 13. a 14. platov v roku 2018. Navrhovali zmierniť podmienky, pri ktorých sa v roku 2018 uplatnia oslobodenia od dane z príjmov a zdravotných odvodov.

 

V roku 2018 malo postačiť, aby 13. plat bol vyplatený vo výške najmenej 20 % priemerného mesačného zárobku zamestnanca. Podmienka, aby 13. plat bol vyplatený vo výške celého priemerného mesačného zárobku zamestnanca mala platiť až od roku 2019.

 

Podobne aj v tomto roku malo stačiť, aby 14. plat bol vyplatený vo výške najmenej 20 % priemerného mesačného zárobku zamestnanca, pričom sa mala zrušiť aj podmienka vyplatenia 13. platu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies