Núdzový stav sa opäť predĺžil! Rozhodla o tom NRSR

NETKY.SK • 1 Apríl 2021, 20:46 • 2 min
Núdzový stav sa opäť predĺžil! Rozhodla o tom NRSR

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR (NR SR) dnes 78 hlasmi súhlasili s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie.

slovakia

left justify in out

Vláda v stredu 17. marca predĺžila núdzový stav, ktorý sa mal skončiť v piatok 19. marca. Potvrdzuje ho však ešte zákonodarný zbor, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženého núdzového stavu. Upravila to novela ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu z 28. decembra minulého roka.

 

img


V predloženom materiáli sa píše, že vyhlásenie a predĺženie núdzového stavu umožňuje ministerstvu zdravotníctva aj naďalej efektívne riadiť poskytovanie adekvátnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov s ochorením COVID-19 u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Vyhlásenie núdzového stavu tiež umožňuje v prípade akútnej potreby dopĺňať chýbajúci zdravotnícky personál v jednotlivých zariadeniach zdravotnej starostlivosti.

 

"Epidemická situácia na Slovensku nepochybne dáva poznať, že rozhodnutie vlády SR o opätovnom predĺžení núdzového stavu je nesvojvoľné, racionálne a dôvodné. V momente, keď sa rozhodovalo o opakovanom predĺžení núdzového stavu, teda 17. marca, epidemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 na Slovensku bola naďalej veľmi vážna, čo sa prejavilo veľmi viditeľne v nemocniciach," píše sa v návrhu na vyslovenie súhlasu.

 

img


Vládny materiál hovorí aj o tom, že jedným z najdôležitejších opatrení naviazaných na núdzový stav je zákaz vychádzania. Podľa dokumentu ide o najúčinnejšie opatrenie pri kontrole prenosu nákazy koronavírusu, keďže ide o infekčnú chorobu.

 

"Toto opatrenie nám pomohlo znížiť reprodukčné číslo, ktoré bolo začiatkom decembra na hodnote 1,2 až 1,3, na hodnotu 0,9 v prvej polovici januára. Ide teda o veľmi účinný nástroj. V tandeme s pravidelným týždenným antigénovým testovaním sme dokonca dosiahli aktuálnu hodnotu 0,8, a to k 21. až 28. marcu. Obmedzenie pohybu s cieľom znížiť mobilitu a sociálne kontakty a pravidelné testovanie sa javia ako účinný nástroj pre spomaľovanie šírenia koronavírusu," uvádza materiál.

Hlasovaním sa zároveň 25. schôdza parlamentu skončila. Najbližšia riadna schôdza je naplánovaná na začiatok mája.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies