Núdzový stav sa na Slovensku predlžoval v súlade s Ústavou SR

NETKY.SK • 31 Marec 2021, 17:46 • 2 min
Núdzový stav sa na Slovensku predlžoval v súlade s Ústavou SR

BRATISLAVA/KOŠICE - Predĺženie núdzového stavu na Slovensku je v súlade s Ústavou SR. Vo svojom rozhodnutí to skonštatoval Ústavný súd SR (ÚS SR). Ten rozhodoval o podnetoch od opozičných poslancov a generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Odlišné stanoviská k rozhodnutiu pridali traja sudcovia.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ ide o návrh skupiny poslancov, ÚS SR po vykonanom prieskume dospel k záveru, že na celom území Slovenskej republiky je prítomná hrozba epidémie a v dôsledku toho je prítomné aj ohrozenie života a zdravia osôb. Ústavný súd je toho názoru, že vláda preto disponovala náležitým skutkovým základom pre prijatie napadnutého uznesenia a disponovala aj náležitým právnym základom, ktorý vyplýva z ústavného zákona o bezpečnosti štátu," uviedol sudca spravodajca Martin Vernarský.

 

img

 

Dodal, že Ústavný súd SR sa nestotožnil s argumentom skupiny poslancov o nedostatočnej dôvodnosti predĺženia núdzového stavu a dospel k záveru, že predlžený núdzový stav má nevyhnutný rozsah a je vyhlásený na nevyhnutný čas.

 

Neuspel ani Žilinka 
ÚS SR sa nestotožnil ani s námietkou generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorá smerovala voči tzv. celoplošnému antigénovému testovaniu, ktoré generálny prokurátor nepovažoval za nevyhnutné.

 

img

 

"Výlučným jediným kritériom pre posudzovanie obmedzení základných práv a slobôd v čase núdzového stavu je ich nevyhnutnosť vo vzťahu k závažnosti hrozby, ktorej čelíme, a toto kritérium zavedené obmedzenia spĺňajú," uviedol Vernarský. Pokiaľ ide o ďalšie dôvody, ktoré generálny prokurátor uviedol vo svojom návrhu, budú rozpracované vo vyhodnotení predmetného nálezu.

 

Traja sudcovia nesúhlasili 

"K návrhu pripojili odlišné stanoviská sudcovia Laššáková, Duriš a Straka čo do výroku aj odôvodnenia. Kolegovia považujú napadnuté uznesenie za neodôvodnené, nedostatočne komunikované a podľa ich názoru je ústavnoprávny problém najmä v časti obsahu a trvaní núdzového stavu," uviedol predseda ÚS SR Ivan Fiačan. Ako ďalej dodal, ich podrobné dôvody budú uvedené v odlišných stanoviskách, ktoré budú pripojené k väčšinovému nálezu pléna ústavného súdu.

 

img

 

Obmedzovanie slobôd? 
Generálny prokurátor Maroš Žilinka navrhol ÚS SR preskúmať ústavnosť obmedzení základných práv a slobôd v súvislosti s predĺžením núdzového stavu. Na ÚS SR sa v súvislosti s predĺžením núdzového stavu o ďalších 40 dní obrátila 22. marca taktiež strana Smer-SD. Súd na neverejnom zasadnutí pléna v stredu 24. marca spojil obe návrhy na spoločné konanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona