NÚDCH poskytuje psychologickú podporu pre rodičov, ktorí sú doma s deťmi

NETKY.SK • 21 Marec 2020, 11:28 • 2 min
NÚDCH poskytuje psychologickú podporu pre rodičov, ktorí sú doma s deťmi

BRATISLAVA - V aktuálnej situácii týkajúcej sa pandémie nového koronavírusu a núdzového stavu Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) poskytuje psychologickú pomoc nielen pre svojich zdravotníkov, ale aj pre rodičov, ktorí trávia doma čas so svojimi deťmi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Nová situácia a s tým spojené pocity strachu, úzkosti a neistoty v súvislosti s množstvom informácií, ktoré sú nám dostupné, prinášajú aj negatíva, ktoré nám život robia ťažším. Mnoho správ, ktorými sme obklopení sú účelovo či nevedomky deformované, nepresné, prehnané či priamo vymyslené," hovorí generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. "Je náročné zorientovať sa v informačnom toku a jeho sledovanie prináša zvýšenú mieru neistoty a strachu," vysvetľuje dôvod zavedenia takejto služby pre verejnosť.

 

" Vnímam, že v týchto dňoch sa musíme všetci vyrovnať s mnohými obmedzeniami, neistotou, nedostatkom informácií. Práve preto mi príde veľmi dôležité poskytnúť našim detským pacientom a ich rodinám najlepšiu možnú podporu, akú dokážeme," hovorí klinický psychológ a koordinátor psychologickej podpory v NÚDCH Pavol Kardoš. Pocity ako strach a neistota sú v aktuálnej situácii podľa neho prirodzené a ľudia vďaka nim dokážu byť pozornejší a ostražitejší voči prijímaniu nových informácií a konať zodpovednejšie. Tiež dodávajú silu lepšie sa postarať o iných ľudí.

 

img

 

Psychológa môžu kontaktovať na www.psycholog.nudch.eu a pavol.kardos.psycholog@gmail.com. Na webe rodičia okrem informácií a psychologickej podpory nájdu aj odkazy na stránky s aktivitami pre príjemné strávenie času s deťmi.

 

"Je veľmi dôležité akceptovať svoje emócie, no snažiť sa im nepodliehať a udržať si odstup a racionálnu kontrolu," hovorí Kardoš. Ľudia a zvlášť zdravotníci by podľa neho mali byť empatickí, poskytovať pacientom a iným ľuďom podporu a porozumenie. Rovnako dôležité je prijímať informácie z overených zdrojov, dôverovať autoritám a odborníkom a dodržiavať hygienické odporúčania, teda nosiť rúška, dezinfikovať a obmedziť kontakt na nutnú mieru. Rovnako dôležité je rešpektovať pravidlá a nariadenia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies