NŠO: Učitelia by mali zvážiť, či vyplnia dotazník miliónového projektu

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 11:04 • 2 min
NŠO: Učitelia by mali zvážiť, či vyplnia dotazník miliónového projektu

BRATISLAVA - Nové školské odbory (NŠO) odporúčajú učiteľom, aby zvážili, či vyplnia zdarma dotazníky o žiakoch v rámci depistážneho prieskumu pre projekt za vyše 14 miliónov eur z eurofondov.

slovakia

left justify in out

Predsedníctvo NŠO upozorňuje, že 1 300 škôl dostalo z ministerstva školstva požiadavku na vyplnenie Depistážneho prieskumu projektu Komplexný poradenský systém prevencie a ovplyvňovania sociálno-patologických javov v školskom prostredí. Prieskum pritom sumou 14 780 699,22 eur hradí Európsky sociálny fond, pripomínajú NŠO. "Predsedníctvo NŠO si myslí, že nie je etické požadovať od učiteľov prácu bez nároku na odmenu, pričom manažéri projektu dostanú odmeny od 50 000 do 100 000 eur," uviedol šéf NŠO Ľudovít Sebelédi. 

Projekt robí Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie a jeho cieľom je komplexná podpora systému výchovného poradenstva a prevencie na Slovensku. "Prvým predpokladom úspešného zvyšovania kvality práce s deťmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ktoré sú cieľovou skupinou národného projektu, je čo najpresnejšie zmapovanie súčasného stavu žiakov, ktorí sú potenciálnymi klientmi školského poradenského systému," píše sa v dokumentoch k projektu, ktoré učitelia zverejnili. 

Učitelia dostali manuál, ako vyplniť dotazníky. Majú do nich zaradiť tých žiakov, ktorých problémy sa podľa nich nedajú zvládnuť pedagogickými prostriedkami v škole a vyžadovali by si odbornú poradenskú pomoc. Dotazník má dva listy a sú v ňom uvedené charakteristiky žiakov, ktorí spĺňajú podmienky na zaradenie do aspoň jednej z kategórií žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami: žiak so zdravotným znevýhodnením, zdravotným postihnutím, žiak chorý alebo zdravotne oslabený, žiak s vývinovými poruchami, poruchami správania, žiak zo sociálne znevýhodneného prostredia a žiak s nadaním. 

Učiteľ Vladimír Crmoman zo Spojenej školy Novohradská v Bratislave sa obáva, či nejde aj o nezákonné zaobchádzanie s osobnými údajmi, keďže prieskum nie je odobrený zákonnými zástupcami žiakov, čiže rodičmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies