NSA sledovala Schrödera aj keď už nebol kancelárom

NETKY.SK • 12 Júl 2015, 14:08 • 2 min
NSA sledovala Schrödera aj keď už nebol kancelárom

BERLÍN - Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) špehovala Gerharda Schrödera istý čas aj po tom, ako v roku 2005 skončil vo funkcii kancelára.

slovakia

left justify in out

Napísal to dnes nedeľník Bild am Sonntag s odvolaním sa na zdroje z prostredia amerických tajných služieb.


NSA podľa novín odpočúvanie Schrödera po odchode z aktívnej politiky dokonca rozšírila. Súviselo to s tým, že sociálnodemokratický politik sa stal predsedom dozornej rady nemecko-ruského konzorcia pre výstavbu plynovodu Severný prúd, v ktorom má 51-percentný podiel ruský koncern Gazprom. Aj jeho priateľstvo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bolo predmetom záujmu NSA.


Prostredníctvom exkancelára našla NSA podľa nedeľníka cestu k inak veľmi uzavretému okoliu Putina. Američania sa zaujímali najmä o Matthiasa Warniga, riaditeľa spoločnosti Nord Stream, inak bývalého funkcionára bývalej východonemeckej tajnej služby Stasi a Putinovho dôverníka.


Aké informácie NSA svojou špionážou získala a či Warniga a Schrödera sleduje naďalej, nie je podľa Bild am Sonntag známe.


Noviny dnes tiež informovali o dokumente Spolkovej spravodajskej služby (BND) z roku 2011, v ktorom sa píše o údajnom hackerskom útoku NSA na európsky koncern EADS, pôsobiaci v leteckom, vesmírnom a zbrojnom priemysle. Hackeri podľa neho prepašovali 2. novembra 2011 do počítačov EADS špionážny program; za necelé tri hodiny bolo registrovaných 5116 spojení medzi počítačmi v EADS a hackermi v Spojených štátoch.


Spolkový úrad na ochranu ústavy firmu o útoku informoval. Dodnes nie je oficiálne známe, kto za týmto činom stojí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies