NSA sledovala maily súčasného i bývalého mexického prezidenta

NETKY.SK • 21 Október 2013, 06:22 • 2 min
NSA sledovala maily súčasného i bývalého mexického prezidenta

MEXIKO - Spojené štáty sledovali mexických politikov v oveľa väčšom rozsahu, ako sa doteraz predpokladalo.

slovakia

left justify in out

Už v roku 2010 založila Národná bezpečnostná agentúra (NSA) špeciálne oddelenie, ktoré špehovalo e-mailové konto vtedajšieho prezidenta Felipeho Calderóna. Uviedol to v nedeľu na svojej stránke nemecký týždenník Der Spiegel s odvolaním sa na tajné dokumenty, ktoré sa podarilo získať bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi.

NSA nazvala operáciu Flatliquid s poznámkou, že úrad hlavy mexického štátu je "lukratívne zdroj" informácií. Spiegel citoval "prísne tajnú" správu NSA z novembra 2010. Podľa nej tajná služba prenikla do centrálneho servera v mexickej prezidentskej kancelárii a dostala sa tak priamo k verejnému mailovému kontu Calderóna. Používali ho aj členovia jeho vlády a obsahovalo "komunikáciu o diplomatických, ekonomických a riadiacich otázkach", pričom ponúkalo detailné pohľady do politického systému v Mexiku. 

Harvard Kennedy School v americkom meste Cambridge, kde Calderón teraz pôsobí, nereagovala na žiadosť agentúry AP o vyjadrenie. Mexická vláda však špehovanie mailovej komunikácie "kategoricky odsudzuje". Takáto prax je podľa nej "neprijateľná, nelegitímna a je v rozpore s mexickým a medzinárodným právom". Do Washingtonu preto pošle diplomatickú nótu. "Vo vzťahu susedov a partnerov nie je priestor pre činnosť, ku ktorej malo dôjsť," konštatuje sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí. Podľa iného dokumentu z júna 2012 NSA pred jeho vlaňajším zvolením sledovala aj maily súčasného mexického prezidenta Enriqua Peňa Nietu. 

Na zozname NSA bola aj brazílska prezidentka Dilma Rousseffová. Po zverejnení týchto informácií sa vzťahy oboch krajín zhoršili. NSA sa podľa Spieglu dostala NSA v Mexiku aj k mailom niekoľkých vysoko postavených predstaviteľov bezpečnostného úradu, ktorí je zodpovedný za boj proti obchodu s drogami a nelegálnej migrácii. Iba z tejto operácie zhotovila za rok 260 tajných správ, ktoré umožnili americkým politikom úspešné rokovania o politických otázkach a plánovanie investícií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies