NSA sledovala aj e-maily, súd to neskôr zakázal

NETKY.SK • 22 August 2013, 09:52 • 2 min
NSA sledovala aj e-maily, súd to neskôr zakázal

WASHINGTON - Americká vláda už v minulosti sledovala elektronickú komunikáciu svojich občanov bez toho, že by disponovala podozreniami o ich napojení na teroristické organizácie.

slovakia

left justify in out

Súd však takéto praktiky ešte v roku 2011 zakázal. Administratíva prezidenta Baracka Obamu to priznala v stredu, keď zverejnila súdny verdikt v tejto veci. Vyniesol ho špeciálny tribunál pre tajné služby, ktorý svoje rozhodnutia zvyčajne nepublikuje.

E-maily desiatok tisícov Američanov zaznamenávala Národná bezpečnostná agentúra (NSA). Tá sa v súčasnosti stále zmieta v škandále okolo sledovania dát v prípade telefonickej komunikácie občanov USA, ale aj zahraničných krajín. Kauzu odhalil bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, ktorý následne utiekol z vlasti a ukryl sa v Rusku, kde mu poskytli azyl. 

Prezident USA Barack Obama minulý týždeň zverejnil kroky na zvýšenie dôveryhodnosti jeho vlády po odhalení odpočúvania telefónov a sledovania internetu, čo viedlo k obavám obyvateľstva z narušenia ich súkromia. Obama nedávno prisľúbil reformu vládneho sledovacieho programu. Kongres podľa jeho slov požiada o revíziu kontroverznej časti Vlasteneckého zákona, ktorá umožňuje takéto praktiky. Vláda podľa Obamu odtajní dokumenty o sledovaní a zriadi výbor, ktorý bude dohliadať na "rovnováhu medzi bezpečnosťou a súkromím".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona