NSA sledovala 100-tisíc zahraničných počítačov

NETKY.SK • 15 Január 2014, 09:03 • 2 min
NSA sledovala 100-tisíc zahraničných počítačov

WASHINGTON - Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) implantovala špeciálny sledovací softvér do takmer 100.000 počítačov po celom svete mimo územia USA. Uviedol to v utorok denník New York Times s odvolaním sa na dokumenty NSA a správy počítačových expertov a predstaviteľov americkej administratívy.

slovakia

left justify in out

Podľa uvedených zdrojov NSA niekoľko rokov používala tajnú technológiu, ktorá za pomoci rádiových vĺn prenikala do chránených počítačov v zahraničí. Utajená softvérová sieť sa dala využiť aj na spustenie kybernetických útokov. Program sa do počítačov dostával prostredníctvom tajne vložených USB kariet a ďalších malých zariadení. Touto metódou "aktívnej obrany", ako ju nazývala NSA, boli monitorované útvary čínskej a ruskej armády, drogové kartely, obchodné inštitúcie v EÚ, ale v niektorých prípadoch aj americkí partneri v boji proti terorizmu, napríklad Saudská Arábia, India a Pakistan. 

Najčastejším terčom sledovania bola práve čínska armáda. Technológia podľa NSA nebola nikdy aplikovaná na americkom území. Hovorkyňa NSA na zverejnené informácie reagovala vyhlásením, že činnosť agentúry sa zameriava výhradne proti cieľom, ktoré súvisia s aktivitami cudzích tajných služieb. Podľa nej sa nevyužíva na krádeže obchodných tajomstiev zahraničných spoločností, ani na podporu konkurencieschopnosti amerických firiem. 

Niektoré časti sledovacieho programu NSA boli odhalené na základe dokumentov zverejnených spolupracovníkom amerických tajných služieb Edwardom Snowdenom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies