NSA sa snaží vytvoriť superpočítač na prelomenie všetkých šifier

NETKY.SK • 3 Január 2014, 14:46 • 2 min
NSA sa snaží vytvoriť superpočítač na prelomenie všetkých šifier

WASHINGTON - Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) sa snaží vytvoriť počítač, ktorý bude schopný prelomiť ochranu všetkých počítačových súborov na celom svete, vrátane tajných informácií vo vlastníctve vlád.

slovakia

left justify in out

Napísala to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na článok denníka Washington Post, podľa ktorého sa to konštatuje v jednom z dokumentov získaných bývalým zamestnancom NSA Edwardom Snowdenom. Tajná služba sa snaží podľa denníka vytvoriť kvantový počítač, ktorý je výrazne rýchlejší ako bežná výpočtová technika. Vďaka obrovskému výkonu by mal byť schopný prelomiť kódy, ktorými sú zašifrované vládne, bankové, zdravotnícke a obchodné záznamy.

Vedci sa už niekoľko rokov pokúšajú postaviť kvantové počítače, ktoré by mohli priniesť revolučný pokrok vo viacerých oblastiach. Tieto snahy však stále zostávajú iba v teoretickej rovine.

Pokrok NSA v tejto oblasti nie je známy. Informácie, ktoré poskytol Edward Snowden, ale naznačujú, že americká tajná služba v tomto smere nepokročila viac, ako ktokoľvek iný.

"Je nepravdepodobné, že by mohla byť ďalej ako zvyšok sveta a nikto by o tom nevedel" citoval New York Post Scotta Aaronsona, profesora elektrotechniky a informatiky na Massachusettskom technologickom inštitúte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies