NS SR zrušil rozsudok v kauze Talianov, ktorí mali plánovať falšovanie peňazí

NETKY.SK • 7 Február 2017, 13:30 • 2 min
NS SR zrušil rozsudok v kauze Talianov, ktorí mali plánovať falšovanie peňazí

BRATISLAVA – Najvyšší súd (NS) SR zrušil dnes rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a vrátil mu na opätovné prerokovanie a rozhodnutie prípad dvoch mužov zo Sicílie, ktorí podľa obžaloby mali plánovať falšovanie eurobankoviek vo veľkom rozsahu. TASR informoval hovorca NS SR Boris Urbančík.

slovakia

left justify in out

"Rozsudok Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, z 2. septembra 2016 sa zrušuje. Vec sa vracia súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol," uviedol Urbančík.

 

Dvoch mužov zo Sicílie, ktorí sú považovaní za členov talianskeho podsvetia, odsúdil Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, v septembri minulého roka na 30-mesačné väzenie s minimálnym stupňom stráženia.

 

Súd ich uznal za vinných zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v štádiu pokusu. Podľa obžaloby sa Sergio Giovanni G. a Salvatore G. zamerali na strednú Európu, kde chceli sfalšovať 20- a 500-eurobankovky vo veľkom rozsahu. Nakontaktovali sa na osoby na Slovensku, našli tlačiareň v Česku a ak by sa im to podarilo, postupne by tak vytlačili eurobankovky v celkovej hodnote zhruba 80 miliónov eur.

 

Taliani mali byť dobre vybavení, originálne hárky mali doviezť z Talianska, potrebovali však na ne natlačiť ochranné znaky. K dispozícii mali autentické tlačiarske vzory. Sfalšované peniaze by potom distribuovali do cudziny, mimo Európy, kde by ich legalizovali. Obaja muži počas procesu tvrdili, že sú nevinní.

 

Podľa informácií z policajného prostredia má ísť o ľudí zo zločineckej skupiny Cosa Nostra. Ako uviedol prokurátor, podľa Interpolu minimálne jeden z nich je členom tejto skupiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona