NS SR podal trestné oznámenie na ministerku L. Žitňanskú

NETKY.SK • 24 November 2010, 12:36 • 2 min
NS SR podal trestné oznámenie na ministerku L. Žitňanskú

NS SR podal trestné oznámenie na ministerku L. Žitňanskú

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) podal trestné oznámenie na ministerku spravodlivosti SR Luciu Žitňanskú pre podozrenie zo spáchania zločinov zneužitia právomoci verejného činiteľa a zasahovania do nezávislosti súdu a prečinov ohovárania a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.
Trestné oznámenie podal NS na Generálnu prokuratúru (GP) SR v utorok 23. novembra. TASR o tom dnes informoval tlačový a informačný odbor NS SR. Šéfka rezortu spravodlivosti sa spomínaných skutkov  mala dopustiť podaním a zverejnením disciplinárneho návrhu na predsedu NS SR Štefana Harabina, v ktorom uviedla nepravdivé informácie, zverejnila osobné údaje, zasiahla do nezávislosti súdu a hrubo porušila ústavný princíp prezumpcie neviny a medzinárodné protokoly na ochranu sudcov. "Došlo k porušeniu ústavného princípu prezumpcie neviny a zásahu do nezávislosti súdu. Tento ministerkin krok nemožno brať na ľahkú váhu, pretože máme informácie o plánovaní pokračovať verejne v zásahoch do sudcovskej nezávislosti," vyhlásil predseda NS SR Štefan Harabin.
Podľa dôkazov pripojených k oznámeniu, ktoré bolo adresované GP SR, ministerka spravodlivosti napriek tomu, že vedela o súdnom spore medzi Najvyšším súdom a podpredsedom vlády SR a ministrom financií Ivanom Miklošom, úmyselne zasiahla do tohto konania medializáciou disciplinárneho návrhu voči sudcovi. Tlačové konferencie o disciplinárnych konaniach sudcov boli v minulosti predmetom ostrej kritiky najväčšej sudcovskej stavovskej organizácie Združenia sudcov Slovenska.
"Ministerka spravodlivosti sa zľakla právoplatného verdiktu Krajského súdu v Bratislave o odklade rozhodnutia ministra Mikloša v prípade nezákonnej kontroly. Ukazuje sa, že vôbec nejde o nezávislú kontrolu ako v kauze hájekovcov, ale o politický nátlak na Najvyšší súd SR," dodal Harabin.
NS SR nemusí zaplatiť pokutu 33.194 eur, ktorú mu koncom septembra uložilo ministerstvo financií za neumožnenie kontroly. Vyplýva to z rozhodnutia Krajského súdu (KS) v Bratislave, ktorý vyhovel návrhu NS SR na odklad vykonateľnosti rozhodnutia.
"Krajský súd v Bratislave 15. novembra o návrhu na odklad vykonateľnosti rozhodol tak, že návrhu podľa paragrafu 250 Občianskeho súdneho poriadku vyhovel, pretože žalobca v návrhu preukázal skutočnosti na vyhovenie odkladu vykonateľnosti," potvrdil TASR hovorca KS Pavol Adamčiak. Voči rozhodnutiu sa odvolať nedá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona