NRSR: Vek ŤZP na získanie príspevku na asistenciu sa zvyšovať nebude

NETKY.SK • 12 December 2017, 17:37 • 2 min
NRSR: Vek ŤZP na získanie príspevku na asistenciu sa zvyšovať nebude

BRATISLAVA – Podmienky poskytovania príspevku na osobnú asistenciu sa pre ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) meniť nebudú. Parlament v utorok odmietol návrh novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne opozičného hnutia Sme rodina.

slovakia

left justify in out

Cieľom návrhu bolo zvýšiť vekovú hranicu pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím určenú pre poskytovanie peňažného príspevku na osobnú asistenciu a peňažného príspevku na kúpu osobného motorového vozidla zo 65 rokov na 75 rokov veku. Dôvodom na zmenu je podľa poslancov demografický vývoj a zvyšovanie veku odchodu do dôchodku.

 

"Hranica 75 rokov reálnejšie odráža skutočnosť. Umožní sa tým osobám s ťažkým zdravotným postihnutím dlhšie a kvalitnejšie sa zapájať do bežného spoločenského života aj v aktívnom dôchodcovskom veku," predpokladali poslanci. Peňažné príspevky podľa uvedeného zákona majú osobám s ťažkým zdravotným postihnutím pomôcť sociálne sa začleniť do spoločnosti a tiež podporiť nezávislosť takejto osoby.

 

„Zámerom je, aby sa osoba s ťažkým zdravotným postihnutím dokázala v čo najvyššej možnej miere aktivizovať pri plnení úloh v rodine a v pracovnom prostredí, ako aj pri vykonávaní aktivít pri vzdelávaní a vo voľnom čase,“ priblížili poslanci. Počas utorkového hlasovania parlament odmietol aj druhú novelu hnutia, ktorou chceli poslanci zakázať vysielanie reklamy na pôžičky v predvianočnom období. 

 

Navrhovali, aby bola zakázaná v čase od 1. novembra do 24. decembra. Od zákazu si sľubovali ochranu občanov pred "neúmerným zadlžovaním sa, ktoré môže viesť k exekúcii a následnému predaju ich osobného majetku". V novele zákona o reklame chceli tiež zaviesť povinnosť, aby reklama na spotrebné úvery, pôžičky a finančné leasingy obsahovala preventívne varovné označenie "Nesplácanie záväzku môže viesť k exekúcii a následnému predaju Vášho osobného majetku".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona