NRSR: Slovensko aj USA si želajú ešte lepšie vzájomné vzťahy

NETKY.SK • 23 Február 2012, 08:01 • 2 min
NRSR: Slovensko aj USA si želajú ešte lepšie vzájomné vzťahy

NRSR Slovensko aj USA si želajú ešte lepšie vzájomné vzťahy - Politika Slovensko-americké vzťahy sú dobré, no želaním oboch krajín je, aby boli ešte lepšie. Zhodli sa na tom dnes ich zástupcovia na rokovaní u predsedu Národnej rady SR Pavla Hrušovského (K

slovakia

left justify in out

img

Slovensko-americké vzťahy sú dobré, no želaním oboch krajín je, aby boli ešte lepšie. Zhodli sa na tom dnes ich zástupcovia na rokovaní u predsedu Národnej rady SR Pavla Hrušovského (KDH).
      Hovorili o kríze, medziparlamentnej spolupráci aj o bezpečnostnej politike. "Viac apelovali, aby si Európa rovnako uvedomila svoju zodpovednosť za svetový mier," uviedol pre TASR Hrušovský po rokovaní. Delegácie sa dotkli aj otázky americko-ruských vzťahov. "Ich rečou ich označili za opatrné, ale nie zlé," poznamenal šéf slovenského parlamentu.
      Podpredsedu zahraničného výboru Juraja Drobu (SaS) zaujímalo osobitne to, do akej miery sa Spojené štáty americké majú záujem involvovať v Európe. "Za posledné roky dochádza k väčšiemu focusu na domáce problémy, ktoré sú dnes v USA dosť veľké. A tiež zmena paradigmy v sústredení sa na iné trhy v rámci sveta a tým pádom také opomínanie Európy. Chcel som počuť z ich úst, ako to Spojené štáty vidia s Európou," priblížil pre TASR Droba.
      USA podľa jeho slov potvrdzujú, že kľúčom spolupráce je partnerstvo v NATO a ekonomické a hospodárske partnerstvo. "Zástupcovia Spojených štátov potvrdili, že Európu považujú naďalej za svojho najvýznamnejšieho partnera," doplnil podpredseda zahraničného výboru. Americká strana sa zaujímala okrem iného aj o slovenské špecializované jednotky v Afganistane či o slovenský volebný systém.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona