NRSR: SaS žiada obstarávanie po novom, od uchádzačov chce pýtať odpis

NETKY.SK • 19 Január 2014, 09:07 • 2 min
NRSR: SaS žiada obstarávanie po novom, od uchádzačov chce pýtať odpis

BRATISLAVA - Opozičná SaS chce sprísniť podmienky účasti na verejnom obstarávaní. Podpredseda liberálov Ľubomír Galko predložil na najbližšiu schôdzu parlamentu novelu zákona, ktorá má od júna zamedziť účasť na obstarávaní osobám, pri ktorých je odôvodnený predpoklad, že ich osobné postavenie a kriminálna minulosť je rizikom pre splnenie účelu spravodlivej a čestnej hospodárskej súťaže.

slovakia

left justify in out

Súčasná právna úprava hovorí, že na verejnom obstarávaní sa môže zúčastniť len ten, kto nebol právoplatne odsúdený za konkrétne vymedzené trestné činy. Túto skutočnosť preukazuje fyzická osoba, alebo štatutárny orgán právnickej osoby výpisom z registra trestov. Galko chce túto povinnosť rozšíriť aj na spoločníka alebo známeho akcionára, ktorý vlastní najmenej 34 percent akcií tejto spoločnosti. Ide o to, aby nevznikala situácia, že vlastníci spoločnosti, ktorí mali v minulosti problém so zákonom, obídu podmienky zákona tým, že namiesto seba nastrčia na miesto štatutára bezúhonnú osobu. Novela zároveň mení spôsob preukázania podmienky účasti na verejnom obstarávaní tak, že namiesto výpisu z registra trestov bude musieť predložiť uchádzač alebo záujemca odpis registra trestov vymedzených osôb. "Týmto sa sprísňujú podmienky účasti, keďže nebude môcť viac nastať situácia, že odsúdený po vykonaní alternatívneho trestu (napr. peňažného) a automatickom zahladení odsúdenia vykonaním trestu sa v krátkom časovom úseku stal legálnym uchádzačom alebo záujemcom vo verejnom obstarávaní, dokonca v tom istom rezorte," vysvetľuje Galko. Podľa neho je potrebné zdôrazniť, že ide len o špecifické trestné činy najčastejšie spájané s procesom verejného obstarávania. "Nejde teda napríklad o násilné alebo iné nesúvisiace trestné činy, pri ktorých by takáto podmienka neodôvodnene obmedzila veľký počet osôb," dodal opozičný poslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies