NRSR: Rokovací poriadok zrejme zavedie časové limity aj pre ministrov

NETKY.SK • 15 Október 2016, 15:12 • 2 min
NRSR: Rokovací poriadok zrejme zavedie časové limity aj pre ministrov

BRATISLAVA - Nový rokovací poriadok Národnej rady (NR) SR zrejme nebude v otázke časových limitov pre poslancov taký prísny, ako pôvodne koalícia navrhovala.

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia by mali dostať viac času na vystúpenia. Časové limity by však mali mať po novom aj ministri a podpredsedovia parlamentu. Obmedzenia nedostane prezident SR, predseda parlamentu ani premiér. Zmeny by mali prísť v druhom čítaní. TASR to potvrdil predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál.

 

"Poslanci budú mať väčší priestor. Budú sa môcť prihlásiť aj písomne, aj ústne a vystúpiť tak dvakrát k jednému bodu ako doteraz, ale s tým, že po novom budú mať časový limit 20 minút pri písomnom prihlásení sa a 10 minút pri ústnom," uviedol pre TASR Gál. Pôvodný návrh "rokováku" ponechával len jednu možnosť vystúpiť, a to buď po písomnom alebo po ústnom prihlásení sa. Zmena má umožniť poslancom reagovať na témy, ktoré vyplynú z diskusie.

 

"Rozprava môže priniesť niečo nové, k čomu chce poslanec ešte vystúpiť a tak je dobre ponechať aj možnosť hlásiť sa do rozpravy ústne," vysvetlil Gál. Poslanci, ktorí budú vystupovať v mene poslaneckého klubu, majú mať 30-minútový limit, predkladateľom návrhov a spravodajcom k bodu zostane neobmedzený priestor.

 

Novinkou majú byť obmedzenia pre ministrov a podpredsedov NR SR. "Budú mať 20-minútový časový limit," povedal Gál s tým, že prezident SR, predseda NR SR a predseda vlády SR budú mať neobmedzený časový priestor. V prípade, že ministri budú navrhovať zákon, limity nebudú platiť rovnako ako pri poslaneckých navrhovateľoch. Časové obmedzenie nebude mať minister ani vtedy, keď bude v pléne odvolávaný. Gál si myslí, že tieto zmeny vytvoria v pléne dostatočný priestor na diskusiu.

 

Upraviť by sa mali pravidlá aj v otázke "vyrušovania" počas rokovania. Pôvodný návrh hovoril aj o prerušení schôdze, ak neposlušného poslanca vykážu z pléna a on neodíde. "Po novom by to malo fungovať tak, že kto bude narúšať schôdzu, bude upozornený, ak neprestane, tak vykázaný zo sály. Ak neuposlúchne, predsedajúci nebude musieť prerušiť schôdzu, ale na vykázaného poslanca, ktorý príkaz neuposlúchne, bude daný návrh na disciplinárne konanie a tam dostane dvojtisícovú pokutu," priblížil Gál.

 

O zmenách rokovacieho poriadku by mali poslanci rozhodnúť na aktuálnej schôdzi parlamentu. S návrhom prišla koalícia na čele s predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS). Opoziční poslanci označili pôvodný jeho návrh za pokus zavrieť ústa opozícii, hovorili o možnom porušovaní práv opozície. To koalícia odmieta, hovorí o skultivovaní parlamentných debát.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies