NRSR posúdi menovanie policajných šéfov aj exekučnú imunitu teplární

NETKY.SK • 22 November 2015, 08:58 • 2 min
NRSR posúdi menovanie policajných šéfov aj exekučnú imunitu teplární

BRATISLAVA - Prezidenta Policajného zboru, viceprezidentov, ako aj šéfa policajnej inšpekcie by mal naďalej priamo menovať minister vnútra. Napriek pôvodnému návrhu rezortu vnútra, ktorý počítal s presunutím kompetencie menovať týchto funkcionárov na ministrom zriadenú komisiu, zrejme ostane všetko po starom.

slovakia

left justify in out

K novele zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, ktorou sa bude parlament zaoberať v utorok (24.11.) v rámci pokračujúcej 58. schôdze NR SR, totiž predloží pozmeňujúci návrh Vladimír Matejička (Smer-SD).

V ňom sa píše, že kompetenciu naďalej ponecháva v rukách ministra vnútra s odôvodnením, že Policajný zbor je mu podriadený a minister vnútra má za neho zodpovednosť. Matejička zároveň navrhuje, aby bolo naďalej možné odvolať policajných funkcionárov aj bez udania dôvodu tak, ako je to v súčasnosti. Takýto spôsob odvolania totiž pôvodná vládna novela rušila.

Zmeny prichádzajú po tom, ako opozícia ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) obvinila, že si chce novou úpravou zabetónovať súčasných policajných šéfov vo funkciách aj pre prípad, že by po voľbách prišiel nový minister vnútra. Kaliňák opozícii odkázal, že jeho pôvodný návrh je vernou kópiou iniciatívy, s ktorou pred piatimi rokmi prišla vtedy vládnuca pravica. "Toto ste navrhli, keď ste boli vo vláde a my sme urobili skúšku, akým spôsobom zareagujete na vlastný legislatívny text," povedal minister, podľa ktorého opozícia preukázala politickú schizofréniu.

Z dielne rezortu vnútra je aj návrh, aby mal parlament posilnený externý dohľad nad používaním informačno-technických prostriedkov (ITP), a to cez komisiu. Nové pravidlá prináša návrh zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím ITP. Osemčlennú komisiu majú tvoriť šiesti členovia nominovaní osobitnými kontrolnými výbormi a výborom pre obranu a bezpečnosť, pričom traja členovia sú zástupcovia vládnych strán a traja opozície. Predseda komisie by mal byť z opozície. Ďalších dvoch členov bude voliť parlament.

Novela zákona o cestnej premávke má priniesť zmeny v tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, úpravu pokút za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti, povinné prilby pre deti prepravované na cyklosedačke, ako aj zmenu podmienok odhlásenia vozidla. Z dielne ministerstva vnútra sú aj návrhy na vyhlásenie obcí Turany a Gabčíkovo za mestá.

Poslanci sa budú následne zaoberať vládnou novelou zákona o tepelnej energetike, ktorá má priniesť štátnym držiteľom povolenia na výrobu a rozvod tepla absolútnu exekučnú imunitu. Vláda navrhuje prerokovať právnu normu v skrátenom konaní z dôvodu naliehavého všeobecného záujmu. Premiér Robert Fico (Smer-SD) uviedol, že štát nebude pri stopercentných štátnych teplárenských firmách tolerovať vytváranie miliónových súdnych sporov z ničoho. "Rešpektujem rozhodnutia súdov, nepôjdem v žiadnom prípade proti nim. Nebudeme však tolerovať vytváranie 30-miliónových súdnych sporov z ničoho," povedal v reakcii na súdny spor, ktorého výsledkom je, že štátna Bratislavská teplárenská má Paroplynovému cyklu v rukách Penty zaplatiť 30 miliónov eur.

Mimoparlamentná strana #Sieť súhlasí s rozšírením exekučnej imunity na štátne teplárenské firmy, dožaduje sa však, aby sa imunita týkala aj vodárenských spoločností. Jej poslanci preto predložia pozmeňujúci návrh tak, aby sa exekučná imunita rozšírila aj na vodárne. "Lebo teplo je fajn, ale byť smädný a špinavý je rovnaká otrava, ako keď je človeku zima," povedal šéf strany Radoslav Procházka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies