Poslanci, ktorí vo voľbách neuspejú, si ešte o niekoľko tisíc eur prilepšia

NETKY.SK • 10 Január 2016, 16:50 • 2 min
Poslanci, ktorí vo voľbách neuspejú, si ešte o niekoľko tisíc eur prilepšia

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR, ktorí sa po marcových voľbách už nedostanú do parlamentu, si aj po zániku ich mandátu prilepšia o niekoľko tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Poslancom totiž patrí aj po zániku mandátu plat v závislosti od toho, ako dlho zastávali mandát. Vyplýva to zo zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.

 

Základný plat poslanca je pri zaokrúhlení na celé euro nahor 1961 eur. Uvádza to webstránka NR SR. Dva mesačné platy dostane po zániku mandátu ten zákonodarca, ktorý funkciu zastával aspoň päť mesiacov až päť rokov. Tri platy patria po zániku mandátu poslancovi, ktorý bol vo funkcii viac ako päť rokov.

 

Poslancom, ktorí vykonávajú mandát, patria okrem spomínaného platu aj paušálne náhrady. Člen snemovne s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji dostáva k platu 1385 eur a poslanec s trvalým pobytom mimo tohto kraja 1615 eur.

 

K týmto sumám patria aj funkčné príplatky. Tie dostávajú len predseda a podpredsedovia NR SR a predsedovia a podpredsedovia parlamentných výborov. Šéf parlamentu dostáva necelých 498 eur, štyria jeho podpredsedovia po necelých 332 eur. Predsedovia výborov majú k platu navyše takmer 166 eur a podpredsedovia necelých 83 eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies