NRSR: Opozícia víta zvýšenie materskej dávky od budúceho roka

NETKY.SK • 24 November 2015, 17:55 • 2 min
NRSR: Opozícia víta zvýšenie materskej dávky od budúceho roka

BRATISLAVA - Opoziční poslanci privítali, že od budúceho roka sa má zvýšiť materská dávka, a to na 70 % vymeriavacieho základu zo súčasných 65 %. Zároveň však skonštatovali, že vláda mohla prísť s týmto návrhom už skôr, nie na konci volebného obdobia.

slovakia

left justify in out

Podľa opozičného poslanca Jozefa Mihála (SaS) je zvýšenie materskej dávky pozitívnou správou. "Je to pozitívna zmena, ďakujem pán minister, že ste si aspoň na konci vášho vládnutia spomenuli touto cestou na mladé rodiny. Určite takúto zmenu podporujem," uviedol Mihál s tým, že je dobré, že sa tento zákon bude vzťahovať aj na ľudí, ktorí už materskú dávku v súčasnosti poberajú.

 

Mihál sa počas rozpravy venoval aj výdavkom a príjmom Sociálnej poisťovne (SP). Ako uviedol, v roku 2012 výdavky SP na nemocenské dávky celkovo, vrátane materskej dávky, predstavovali 428 miliónov eur, v roku 2013 boli na úrovni 399 miliónov eur a v roku 2014 dosiahli úroveň 380 miliónov eur. "Za tri roky SP takýmto spôsobom ušetrila 48 miliónov eur medziročne. Z tohto pohľadu pridať 10 miliónov na materskej je z poklesu výdavkov. Ušetrili sme, tak môžeme dať ženám, matkám," podotkol Mihál.

 

Na druhej strane však rástli príjmy do fondu nemocenského poistenia. V roku 2012 dosiahli 450 miliónov eur a vlani 550 miliónov eur. "Na strane príjmov dochádza k 50-miliónovým nárastom, za dva roky to bolo plus 100 miliónov. Keď to celé zrátame, tak SP v oblasti nemocenského poistenia si vytvorila rozpočet zaokrúhlene 150 miliónov eur. Vlani sa na materskej vyplatilo 117 miliónov eur, tak keby som bol 'sociálne cítiaci', tak by som materskú zdvojnásobil. Je z čoho, a to 5-% zvýšenie materskej je malina," podotkol Mihál.

 

Opozičný poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) zase podotkol, že je rád, že súčasná vláda si osvojila časť programového vyhlásenia predchádzajúcej vlády, ktorá v ňom mala zvyšovanie materskej. Zároveň ale ministrovi práce vytkol, že vláda má otvorený zákon o sociálnom poistení a nevyužila možnosť a nezachránila valorizáciu dôchodkov, ktorá je na úbohej úrovni.

 

Novelu zákona plánujú podľa slov podpredsedníčky Eriky Jurinovej podporiť aj poslanci hnutia OĽaNO. "Myslíme si, že je správne to, čo robíte. Len mi je ľúto, že sa s tým pokračuje až po štyroch rokoch, nie hneď v nadväznosti na opatrenia, ktoré začala predchádzajúca vláda," uviedla Jurinová. Zároveň predložila dva pozmeňujúce návrhy. "Jeden sa týka úpravy diskriminácie vdovských a vdoveckých dôchodkov. Druhý sa týka dôchodcov, pri ktorých existovala do konca roka 2003 povinnosť platiť sociálne poistenie, ale v ich dôchodku sa to nijako nezohľadnilo," zdôvodnila Jurinová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies