NRSR: Kancelária hromadne prepúšťa, do pol roka príde o prácu ďalších 44 ľudí

NETKY.SK • 10 Január 2011, 09:09 • 2 min
NRSR: Kancelária hromadne prepúšťa, do pol roka príde o prácu ďalších 44 ľudí

NRSR: Kancelária hromadne prepúšťa, do pol roka príde o prácu ďalších 44 ľudí

slovakia

left justify in out

Počet zamestnancov Kancelárie Národnej rady SR klesne do konca júna tohto roka o ďalších 44 ľudí. "Dňa 23. decembra sme nahlásili na príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave hromadné prepúšťanie, ktoré vstupuje do účinnosti 1. februára a potrvá do konca júna," ozrejmil pre TASR vedúci kancelárie Michal Nižňan s tým, že od začiatku volebného obdobia tak počet zamestnancov klesne z pôvodných 452 na 386.
Celkovo sa teda podľa Nižňana zníži počet zamestnancov o 14,4 percenta. Zároveň pripustil, že toto znižovanie stavov nemusí byť posledné. "Môže sa stať, že sa ešte niektoré miesta aj potom ukážu ako nadbytočné," vysvetlil.
Dodal, že od jeho nástupu do funkcie už opustilo kanceláriu niekoľko ľudí pracujúcich na miestach, ktoré sa analýzou činností, ktoré má kancelária zabezpečovať, ukázali ako nadbytočné. Nižňan upozornil, že s prepúšťaním je spojená aj zmena organizačnej štruktúry. "Vďaka nej budú obsahovo príslušné odbory ako ekonomický, informačné technológie, prevádzka a služby, účelové zariadenie Častá-Papiernička spadať pod jednu sekciu," priblížil.
Kancelária tak chce podľa Nižňana dosiahnuť, aby boli "peniaze a najväčšie odbory míňajúce najväčšie peniaze pod dohľadom jedného človeka, ktorý za ne bude priamo zodpovedný". Pripomenul, že od júla sa uskutočnila každý mesiac organizačná zmena, pri ktorej sa vždy znižovali stavy ľudí tam, kde bola prezamestnanosť. "Nie všetky pracovné miesta sa ukázali ako potrebné, a preto boli zrušené. Podmienkou pri rušení však bolo, aby sa úspora neodrazila na funkcionalite inštitúcie," doplnil s tým, že kancelária práve preto musela zriadiť aj niektoré nové pozície.
Prepúšťanie nie je jediný spôsob, akým kancelária šetrí. "Šetríme aj na prevádzke a službách celej kancelárie. Rozpočet bol skrátený o 10 percent ako v každej inštitúcii, no my sme ešte našli určité vnútorné rezervy," povedal Nižňan. Kancelária už podľa jeho slov napríklad nerealizuje upratovanie priestorov Národnej rady SR na Župnom námestí ani Západnej terasy Bratislavského hradu externou firmou, ale prostredníctvom svojich zamestnancov.
Vedúci kancelárie priznal, že za upratovanie týchto miest platila kancelária mesačne 6580 eur, čo pokladá za vyhadzovanie peňazí. Zverejnené zmluvy ukazujú, že predošlé vedenie Národnej rady dalo toľko zarobiť firme Slovclean, známej z upratovacieho tendra na ministerstve obrany.
Okrem toho Nižňan v rámci šetrenia ukončil niektoré rámcové zmluvy podpísané za minulého vedenia. "Išlo o zmluvy na troj- až štvorročné obdobie, ktoré svojou dĺžkou nepokladám za vhodnú formu obstarávania tovarov a služieb pre potrebu kancelárie," odôvodnil svoje konanie Nižňan. Niektoré zrušené kontrakty sa podľa jeho slov týkali nákupu výpočtovej techniky, nábytku či zimných pneumatík.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies