NR SR bude počas predsedníctva manažovať Radu 28 členských štátov

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 10:30 • 2 min
NR SR bude počas predsedníctva manažovať Radu 28 členských štátov

BRATISLAVA - Slovensko sa 1. júla 2016 zhostí polročného predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES). Národná rada SR bude preto na dennej báze manažovať jednu z troch hlavných inštitúcií EÚ – Radu zastupujúcu 28 členských štátov. V praxi to znamená formovanie európskej legislatívy od pracovnej až po ministerskú úroveň z pozície predsedu Rady a negociácie s inými inštitúciami EÚ, najmä Európskou komisiou a Európskym parlamentom.

slovakia

left justify in out

Každé predsedníctvo v Rade EÚ totiž obsahuje okrem exekutívnej úrovne aj parlamentnú dimenziu spočívajúcu v stretnutiach predstaviteľov národných parlamentov 28 členských štátov EÚ, Európskeho parlamentu, ako aj zákonodarných zborov kandidátskych a partnerských krajín EÚ. V rámci parlamentnej dimenzie SK PRES bude NR SR organizovať sedem medziparlamentných konferencií a stretnutí na najvyššej úrovni (z tohto päť v roku 2016 a dve v roku 2017) s predpokladaným počtom 150 až 300 hostí na jedno podujatie.

 

Vzhľadom na to, že Slovenská republika bude predsedať Rade EÚ v druhej polovici kalendárneho roka, podľa aktuálne nastaveného mechanizmu jej prináleží tiež ročné predsedníctvo v Konferencii predsedov parlamentov členských štátov EÚ, z ktorého vyplýva povinnosť zorganizovať ďalšie podujatia aj v roku 2017, a to Stretnutie generálnych tajomníkov parlamentov členských štátov EÚ a Konferenciu predsedov parlamentov členských štátov EÚ.

 

"Po dvanástich rokoch členstva v EÚ, ktoré Slovensku priniesli veľké množstvo benefitov, má naša krajina výnimočnú príležitosť aktívne prispieť k formovaniu európskych rozhodnutí, a to práve v dobe, keď únia čelí viacerým bezprecedentným výzvam, a to ako vo svojom vnútri, tak aj v susedstve," uviedla hovorkyňa predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) Eva Kliská.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies