NR SR: Ashtonová ignoruje slovenských poslancov, tí sú nahnevaní

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 14:27 • 2 min
NR SR: Ashtonová ignoruje slovenských poslancov, tí sú nahnevaní

BRATISLAVA – Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová už niekoľko mesiacov ignoruje list poslancov Zahraničného výboru Národnej rady SR. Tí ju na návrh Juraja Blanára (Smer-SD) ešte 30. januára oficiálne požiadali, aby ich informovala o stave rokovaní európskej zahraničnej služby s Čínou o prenasledovaní prívržencov hnutia Falun Gong. Ashtonová však dodnes na list nereagovala.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že pri tak veľkom úradníckom aparáte, aký má k dispozícii, patrí medzi štábnu kultúru prinajmenej odpovedať na komunikáciu, ktorá nie je od súkromnej osoby, ale je od parlamentného výboru členského štátu EÚ. Podľa mňa jej povinnosťou bolo odpovedať," povedal agentúre SITA predseda parlamentného zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd). Poslanec by za tým nehľadal zlý úmysel, úrad Ashtonovej je podľa jeho slov len neschopný. "Mám o ňom isté pochybnosti podobne, ako mám pochybnosti o výkone pani Ashtonovej v tej funkcii," dodal. 

Prístup šéfky európskej diplomacie rozhorčil aj Jozefa Mikloška (KDH). "Bolo to 30. januára, už je to odvtedy štyri mesiace, ona odvtedy neodpovedala. Tak ma to nahnevalo," uviedol Mikloško. Ashtonovej preto dnes poslali ďalší list. "Medzitým sme získali viacero materiálov, kde sa k tejto téme vyjadrila, napríklad v rozhovore v Európskom parlamente," doplnil Mikloško s tým, že tieto Ashtonovej vyjadrenia sú vlastne pozitívnou odpoveďou na ich list. Mikloško sa ešte vlani v novembri pokúšal presadiť s návrhom uznesenia, aby poslanci vyzvali vládu Číny na ukončenie prenasledovania, zastrašovania a mučenia prívržencov Falun Gong. Jeho návrh však vtedy nezískal dostatočnú podporu. 

Duchovné a telesné cvičenie Falun Gong bolo prvýkrát predstavené v Číne v roku 1992. Základom filozofie je harmonický, nesebecký a ohľaduplný život postavený na princípoch pravdivosti, súcitu a znášanlivosti. Čínska administratíva v začiatkoch cvičenie vítala, od konca deväťdesiatych rokov však prívrženci hnutia čelia prenasledovaniu. Komunistická strana Číny podľa Wikipédie vidí vo Falun Gongu potenciálnu hrozbu a konkurenciu pre veľký počet, niekoľko desiatok miliónov priaznivcov, a nezávislosť od štátu a ideológie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona