NP: Vůjtek berie do Mníchova jediného hráča z KHL a šesť nováčikov

NETKY.SK • 29 Október 2014, 13:43 • 2 min
NP: Vůjtek berie do Mníchova jediného hráča z KHL a šesť nováčikov

BRATISLAVA - Jediný hráč z KHL figuruje v nominácii trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimíra Vůjteka na Nemecký pohár 2014 v Mníchove (7.-9. novembra). Tréner slovenských hokejistov berie na úvodnú reprezentačnú akciu sezóny 24-členný káder - dvoch brankárov, osem obrancov a 14 útočníkov.

slovakia

left justify in out

Slováci sa v bavorskej metropole predstavia bez hráčov z tímu slovenského účastníka KHL Slovan Bratislava. "KHL nepreruší program počas série zimných turnajov a preto budeme v Mníchove bez hráčov Slovana. Ďalšou komplikáciou je aj Liga majstrov, z toho dôvodu nepríde ani Tomáš Záborský z IFK Helsinki," povedal k nominácii reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek.
      

Nováčikmi v kádri sú Adam Jánošík, Oldřich Kotvan, Lukáš Kozák, Dalibor Bortňák, Roman Rác a Lukáš Cingeľ. Najskúsenejším je Ivan Švarný, ktorý ako hráč Dinama Minsk bude jediným členom výberu SR z KHL. Najvyššiu slovenskú súťaž bude zastupovať šesť hráčov.
      

"Nominácia je s výnimkou Švarného bez hráčov Kontinentálnej hokejovej ligy. KHL počas zimy nepreruší súťaž a my nechceme robiť hráčom problémy v kluboch, i keď podľa nominačných pravidiel by sme ich mohli dostať. V tom prípade by však hrozilo, že daní hráči by stratili pozíciu v tímoch a malo by to negatívne dôsledky na ich ďalšie pôsobenie na klubovej úrovni. Väčšina nominovaných je z českej a slovenskej ligy, po jednom hráčovi príde zo Švédska, resp. Fínska. Ivan Švarný v Minsku často nehráva, z toho dôvodu hráč i klub privítali možnosť jeho príchodu do reprezentácie. Pomôže  nám aj Patrik Lušňák, ktorý pôsobí v Bielorusku," pokračoval kouč národného tímu SR.
      

Vůjtek chcel do Nemecka zobrať viacerých ďalších hráčov, ktorých nebude mať z rôznych dôvodov k dispozícii. "Nominácia nie je podľa našich predstáv, na druhej strane nám to dáva príležitosť vyskúšať viacerých mladých hráčov. Mrzí nás, že nepríde Radoslav Tybor, ktorý si zlomil palec a i keď teraz hráva pod injekciami, vhodnejšie bude, aby sa naplno uzdravil. Peter Mikuš len nedávno utrpel otras mozgu, René Vydarený má po operácii ramena a ešte nie je v plnej kondícii. Chceli sme zobrať aj mladíkov Cehlárika či Rewaya, ale reprezentačná dvadsiatka má vtedy záverečné sústredenie pred svetovým šampionátom ich vekovej kategórie, čiže sme ich prenechali trénerovi Ernestovi Bokrošovi a potrebám jeho tímu," dodal Vůjtek.
      

Odlišná je situácia v prípade Tomáša Záborského. Realizačný tím SR ukázal novinárom písomné vyjadrenie generálneho manažéra IFK Helsinki, v ktorom sa píše: "Kvôli povinnostiam klubu v Lige majstrov nemá Tomáš Záborský záujem opustiť tím IFK Helsinki a pripojiť sa k  reprezentácii Slovenska". Vůjtek označil túto formu ospravedlnenia ako nedostatočnú. "Je to sklamanie, pretože Helsinki hrajú záverečný zápas pred reprezentačnou prestávkou v utorok rovnako ako Sparta Praha. Hráči zo Sparty sa však v stredu pripoja k tímu, myslím, že rovnako mohol aj on. Vyjadrenie, ktoré sme vám ukázali, je určite aj s jeho súhlasom, takže sme sa ho ani nesnažili prehovárať. Ja som sa nikdy nikomu neprosil aby reprezentoval, a robiť to určite ani teraz nebudem," komentoval situáciu ohľadne Záborského kouč Vůjtek.
      

Prvým súperom Slovákov v mníchovskom Olympijskom parku bude výber Kanady, s ktorým si zmerajú sily v piatok 7. novembra o 16.30 h. Nasledujúci deň vyzvú Vůjtekovi zverenci domácu reprezentáciu (16.15 h). Účinkovanie na Nemeckom pohári uzavrú Slováci v nedeľu 9. novembra o 13.15 h súbojom proti Švajčiarsku.
      

Vůjtekovi zverenci si chcú v Mníchove napraviť reputáciu, keďže na vlaňajšej edícii turnaja obsadili posledné štvrté miesto. Vtedy zdolali iba neskorších víťazov podujatia - výber USA 4:3 po predĺžení a nájazdoch.

     

Nominácia SR na Nemecký pohár 2014:      

brankári - Július Hudáček (Örebro/Švéd.), Branislav Konrád (Dukla Trenčín)      

obrancovia - Peter Čerešňák (HC Vítkovice/ČR), Marek Ďaloga (Sparta Praha/ČR), Adam Jánošík (HC Košice), Oldřich Kotvan (HC Zlín/ČR), Lukáš Kozák (Dukla Trenčín), Juraj Mikuš (Sparta Praha/ČR), Ivan Švarný (Dinamo Minsk/Bielorus.), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR)      

útočníci - Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec/ČR), Dalibor Bortňák (Hkm Zvolen), Lukáš Cingeľ (Sparta Praha/ČR), Rastislav Dej (HK Hradec Králové/ČR), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR), Adam Lapšanský (HC Košice), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Bielorus.), Tomáš Marcinko (HC Pardubice/ČR), Roman Rác (HC Olomouc/ČR), Dávid Skokan (HK Hradec Králové/ČR), Ján Sýkora (HC Plzeň/ČR), Roman Tománek (HK Nitra), Michael Vandas (HC Vítkovice/ČR), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna/Fín.) 

     

Program turnaja:      

piatok 7. novembra: Kanada - Slovensko (16.30), Nemecko - Švajčiarsko (20.00)      

sobota 8. novembra: Nemecko - Slovensko (16.15), Švajčiarsko - Kanada (19.45)      

nedeľa 9. novembra: Slovensko - Švajčiarsko (13.15), Kanada - Nemecko (16.45)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies