NP Poloniny chce obhájiť Európsky diplom Rady Európy pre chránené územia

NETKY.SK • 7 September 2017, 14:20 • 2 min
NP Poloniny chce obhájiť Európsky diplom Rady Európy pre chránené územia

BRATISLAVA - Národný park (NP) Poloniny chce obhájiť prestížne medzinárodné ocenenie – Európsky diplom Rady Európy (RE) pre chránené územie.

slovakia

left justify in out

Prvýkrát mu bol udelený pred 19 rokmi a teraz si ho má možnosť udržať ďalších päť rokov. Hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák informoval, že z tohto dôvodu navštívila Poloniny misia RE, ktorá svoju hodnotiacu správu predloží v októbri. Na jej základe skupina expertov pre Európsky diplom na budúci rok obnoví alebo zruší Európsky diplom pre NP Poloniny.

NP Poloniny je najvýchodnejším slovenským národným parkom, ktorý spája slovenskú, poľskú a ukrajinskú hranicu. Jeho súčasťou sú Karpatské bukové pralesy, človekom nenarušené lesy. Spoločne s priľahlým chráneným územím Poľska a Ukrajiny patrí do siete jedinečných biosférických rezervácií pod názvom Medzinárodná biosférická rezervácia Východné Karpaty.

 

NP Poloniny má rozlohu takmer 30-tisíc hektárov. Spolu s ďalšími okolitými lokalitami bol v roku 2007 zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Národný park je jedným z najvýznamnejších území v strednej Európe s výskytom veľkých lesných živočíchov, raritou je prítomnosť zubra hrivnatého vo voľnej prírode.

Európsky diplom pre chránené územia udeľuje Výbor ministrov Rady Európy v Štrasburgu. Územie, ktoré sa ho usiluje získať, musí spĺňať základné kritériá, napríklad mimoriadne prírodné hodnoty, biologická a krajinná rozmanitosť.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies