NP Podunajsko bude do troch až štyroch rokov, verí Dragun

NETKY.SK • 19 Január 2017, 15:43 • 2 min
NP Podunajsko bude do troch až štyroch rokov, verí Dragun

BRATISLAVA - Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK) verí, že vyhlásenie Národného parku (NP) Podunajsko na území Bratislavského kraja bude do troch až štyroch rokov. Povedal to na dnešnom brífingu po rokovaní na ministerstve životného prostredia (MŽP) riaditeľ inštitútu Miroslav Dragun.

slovakia

left justify in out

Zároveň dodal, že Štátna ochrana prírody SR má v pláne riešiť problematiku Národného parku Podunajsko. "Veríme, že v priebehu mesiaca až dvoch bude existovať konkrétny návrh ďalšej odbornej spolupráce s ministerstvom životného prostredia," dodal Dragun.

 

Na rokovaní konkretizoval inštitút územia, o ktorých by sa podľa nich malo hovoriť ako o budúcom národnom parku. IRBK tiež trval aj na tom, aby sa v chránenom území nesadili šľachtené topole, aby sa podporovalo prirodzené druhové zloženie, to znamená biotopy mäkkého a tvrdého lužného lesa, ktoré sú unikátne a charakteristické pre toto územie.


Podľa hovorcu MŽP Tomáša Ferenčáka považuje ministerstvo ochranárov a aktivistov za svojich prirodzených spojencov, preto sa s nimi stretáva takmer denne. "Jedno z takýchto neformálnych stretnutí sa konalo aj dnes, ale nakoľko ide o ďalšie z mnohých k téme NP Podunajsko, tak by bolo predčasné sa k tomu vyjadrovať," povedal Ferenčák.


Národný park Podunajsko by bol spojený s prihraničnými národnými parkami v Česku, Maďarsku a Rakúsku. V susedných krajinách sa na toku Dunaja nachádza niekoľko národných parkov - rakúsky Donau-Auen, maďarské Dunaj - Ipeľ a Dunaj - Dráva a české Podyjí.

 

Slovenskí ochranári už desaťročia tvrdia, že dlhodobú ochranu vodných zdrojov, luhov, mokradí a lesov v okolí Bratislavy môže zabezpečiť len vyhlásenie Národného parku Podunajsko. Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny sa snažil o vytvorenie NP Podunajsko už od roku 1986.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies