Nôž, žiletky či korčule do príručnej batožiny v lietadle nepatria

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 08:47 • 2 min
Nôž, žiletky či korčule do príručnej batožiny v lietadle nepatria

BRATISLAVA - Pri cestovaní lietadlom na dovolenku by mali ľudia pamätať na to, že stále platia prísne pravidlá v tom, čo si cestujúci môžu a čo nemôžu vziať so sebou na palubu v rámci príručnej batožiny. Zakázané sú napríklad nože, voľné žiletky a britvy či ľadové korčule.

slovakia

left justify in out

O pravidlách pritom podľa hovorkyne bratislavského Letiska M. R. Štefánika Veroniky Ševčíkovej informuje ľudí každá letecká spoločnosť vo svojich prepravných podmienkach a cestujúci sa kúpou letenky zaväzujú ich dodržiavať. Spravidla sú uvedené tiež na internetovej stránke leteckej spoločnosti alebo cestovnej kancelárie či v pokynoch na dovolenku. O zakázaných predmetoch však informujú aj jednotlivé letiská, rovnako aj to bratislavské.

 

Napríklad cestujúci smie v príručnej batožine prevážať látky tekutej, pastovej a gélovej povahy len ak sú v samostatných nádobách s objemom maximálne 100 mililitrov (ml). Zároveň musia byť v priehľadom a opätovne uzatvárateľnom plastovom vrecku s kapacitou do jedného litra.

 

"Všetky tekutiny musia byť vybrané z príručnej batožiny a deklarované samostatne pred detekčnou kontrolou umiestením v prepravke mimo batožiny," upozornila Ševčíková. Do tejto skupiny patria napríklad šampóny, sprchové gély či parfumy a kozmetika.

 

Čo sa týka ostrých predmetov a pracovných nástrojov, v príručnej batožine sú povolené iba nožíky, nožnice a skrutkovač, ak je dĺžka ostrej čepele kratšia ako 6 centimetrov. Zakázané sú však ceremoniálne, teda obradné, zberateľské a slávnostné nože, nože s vývrtkami, vývrtky a nože s dĺžkou ostrej čepele nad 6 cm. Rovnako sú zakázané aj voľné žiletky a britvy okrem jednorazových holiacich strojčekov so žiletkou v uzavretom puzdre. Zakázané sú tiež korčule a remeselné nástroje potenciálne použiteľné ako ostré alebo brúsené zbrane. Napríklad vrtáky všetkých druhov, kladivá, kliešte, skrutkové kľúče či spájkovacie lampy.

 

V prípade liekov smie cestujúci v príručnej batožine prevážať bežne dostupné tekuté lieky v balení do 100 ml alebo v pevnom skupenstve bez potreby lekárskeho predpisu. Musia byť umiestnené v priehľadnom a opätovne zatvárateľnom plastovom vrecku s kapacitou do jedného litra. Patria sem napríklad nosné či očné kvapky, sirup proti kašľu a podobne. "Tabletky proti bolesti hlavy a podobne sú povolené prepravovať v príručnej batožine," doplnila Ševčíková.

Čo sa týka jedla - bryndza, tvaroh, rybacia treska, džem, horčica a látky podobnej gélovej konzistencie sú na prevoz v príručnej batožine povolené iba predpísaným spôsobom. A teda v samostatnej nádobe a v povolenom množstve, čiže maximálne 100 ml alebo gramov na jedno balenie. Musia byť tiež umiestnené oddelene v priehľadnom a zatvárateľnom vrecku a deklarované pred detekčnou kontrolou.

 

Samozrejme, že cestujúci nesmú do vyhradených bezpečnostných priestorov a na palubu lietadla vniesť žiaden typ strelnej zbrane a iné prostriedky na vystrelenie náboja, tiež repliky a imitácie strelných zbraní, muníciu a strelivo, ale ani hračkárske zbrane všetkých druhov ako luky, praky a zbrane vystreľujúce ostré predmety, zapaľovače javiace sa ako zbraň a iné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies