Noyer: Francúzska vláda môže ušetriť viac

NETKY.SK • 24 Október 2014, 13:30 • 2 min
Noyer: Francúzska vláda môže ušetriť viac

PARÍŽ - Francúzsko má priestor na výraznejšie zníženie verejných výdavkov, než si naplánovala vláda v návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu. Vyhlásil to v piatok guvernér francúzskej centrálnej banky Christian Noyer.

slovakia

left justify in out

Francúzsky prezident Francois Hollande predtým potvrdil, že Európska komisia (EK) si vyžiadala dodatočné informácie k návrhu rozpočtu, úspory nad rámec už schválených opatrení v objeme 21 mld. eur však vylúčil. Zamerať sa na prijaté opatrenia je kľúčové aj podľa guvernéra centrálnej banky. Najdôležitejšie je, aby vláda dosiahla plánované úspory, priestor na ďalšie znižovanie výdavkov však "nepochybne" existuje, povedal Noyer pre rozhlasovú stanicu RTL. 

 

Deficit francúzskych verejných financií má podľa aktuálnych plánov klesnúť pod hranicou 3 percent hrubého domáceho produktu (HDP) až v roku 2017. Paríž sa pritom zaviazal splniť maastrichtské kritériá EÚ už v roku 2015 po tom, čo EK poskytla krajine na dosiahnutie tohto cieľa dvojročný odklad. Podľa zdrojov oboznámených s problematikou Brusel žiada od Francúzska dodatočné úsporné opatrenia v objeme 4 mld. eur, ktoré by mali v budúcom roku prispieť k výraznejšiemu zníženiu rozpočtového deficitu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies