Nowotny v eurozóne očakáva negatívnu infláciu, ECB je pripravená na nákup aktív

NETKY.SK • 4 September 2015, 15:42 • 2 min
Nowotny v eurozóne očakáva negatívnu infláciu, ECB je pripravená na nákup aktív

ALPBACH - Je možné, že v najbližších mesiacoch skĺzne inflácia v eurozóne do negatívneho teritória, vyhlásil dnes člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny. Ako však dodal, banka bude aj naďalej pokračovať v stanovenej menovej politike. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

slovakia

left justify in out

"Je vysoko pravdepodobné, že v nasledujúcich mesiacoch sa inflácia v eurozóne dostane do negatívneho teritória," povedal Nowotny novinárom na ekonomickej konferencii v Alpbachu, pričom uviedol, že dôvodom sú najmä nízke ceny ropy a energií. Dodal však, že ECB si svoju politiku stanovuje na strednodobé obdobie, takže nebude reagovať na každú menšiu zmenu.

 

ECB vo štvrtok (3.9.) zhoršila prognózu vývoja ekonomiky aj inflácie eurozóny a varovala pred pokračovaním hospodárskych problémov Číny. V tejto súvislosti prezident ECB Mario Draghi uviedol, že banka je v prípade potreby pripravená svoj súčasný program nákupu aktív posilniť, či objemovo alebo časovo. Zároveň dodal, že o probléme Číny by sa malo diskutovať aj na víkendovej schôdzke ministrov financií a šéfov centrálnych bánk krajín G20, ktorá sa začína dnes v tureckej Ankare.

 

Podľa novej prognózy ECB by ekonomika eurozóny mala tento rok vzrásť o 1,4 %, zatiaľ čo v júnovej prognóze počítala banka s rastom na úrovni 1,5 %. O niečo slabší rast by mala ekonomika menovej únie vykázať aj v roku 2016. Pôvodne banka počítala v danom roku s rastom na úrovni 1,9 %, teraz očakáva, že rast dosiahne 1,7 %.

 

Slabšie než pôvodne očakávané tempo rastu by ekonomika mala zaznamenať aj v roku 2017. V júni ešte ECB uvádzala, že ekonomika menovej únie vzrastie v roku 2017 o 2 %, teraz predpokladá, že rast dosiahne 1,9 %.

Okrem toho banka oznámila, že inflácia dosiahne tento rok len 0,1 %, zatiaľ čo v júnovej prognóze predpokladala medziročný rast spotrebiteľských cien o 0,3 %. Vyhliadky rastu spotrebiteľských cien zhoršila aj na roky 2016 a 2017.

 

Pôvodná prognóza udávala rast cien v roku 2016 na úrovni 1,5 %, najnovšie ECB očakáva, že rast dosiahne len 1,1 %. V roku 2017 by inflácia mala dosiahnuť 1,7 %, pričom v júni ECB odhadovala, že v danom roku zrýchli na 1,8 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies