Nowotny: Problémy Grécka sú viac politickou ako ekonomickou záležitosťou

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 12:16 • 2 min
Nowotny: Problémy Grécka sú viac politickou ako ekonomickou záležitosťou

VIEDEŇ/ATÉNY - Akékoľvek riešenie finančných problémov Grécka je viac politickou ako ekonomickou záležitosťou. Uviedol dnes Ewald Nowotny, člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) pred blížiacou sa schôdzou ministrov financií eurozóny, tzv. Euroskupiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nowotny odmietol špekulovať o východisku zo slepej uličky, v ktorej sa ocitli rokovania medzi Aténami a ich veriteľmi a zdôraznil, že hlavnou úlohou ECB je zabezpečiť cenovú a finančnú stabilitu v regióne, ktorý platí eurom. Ale viacerí európski politici naznačili, že dnes ešte dohodu Grécka s veriteľmi neočakávajú.

 

Aj Nowotny na otázku, či prinesie dnešná schôdza ministrov financií konečne dohodu, vyhýbavo odvetil, že by bolo predčasné hovoriť o akýchkoľvek detailoch. Agentúra AP však cituje gréckeho ministra financií Janisa Varufakisa, podľa ktorého majú Atény aj ich veritelia "morálnu a politickú zodpovednosť" za urýchlené dokončenie vlečúcich sa rokovaní o pomoci Grécku. Ale dodal, že kabinet v Aténach neustúpi v kľúčových otázkach.

 

Európske akcie dnes oslabili v reakcii na signály, že dnešné zasadanie Euroskupiny neprinesie zásadný zlom. Napriek tomu, že obe strany, teda veritelia a nová grécka vláda, ktorá zvíťazila vo voľbách koncom januára, už tri mesiace spolu rokujú, nepodarilo sa im dosiahnuť dohodu o reformách a úsporných opatreniach. Tie sú pritom kľúčovou podmienkou pre uvoľnenie peňazí z záchranného balíka pre Grécko. Aténam pritom dochádzajú financie na chod štátu.

 

Varufakis pred odchodom do Bruselu vyhlásil že grécka ľavicová vláda odmietne každú dohodu, ktorá "nebude garantovať dôveryhodnú šancu na ukončenie krízy" v krajine.

 

Grécky premiér Alexis Tsipras a jeho ľavicová strana Syriza totiž zvíťazili v januárových voľbách vďaka sľubom, že zastavia prísne úsporné opatrenia aj nepopulárne reformy. Tsipras označil niektoré požiadavky veriteľov, napríklad zníženie dôchodkov či prepustenie tisícov ľudí z prebujnenej štátnej správy za hranicu, ktorú nechce prekročiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies