Novým vysokým komisárom OSN pre ľudské práva bude jordánsky princ Zajd

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 09:01 • 2 min
Novým vysokým komisárom OSN pre ľudské práva bude jordánsky princ Zajd

NEW YORK - Valné zhromaždenie OSN v pondelok jednomyseľne schválilo doterajšieho jordánskeho veľvyslanca pri svetovej organizácii princa Zajda al-Husajna za nového vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Pôjde o prvého moslima a Araba na tomto poste, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zajda, dlhoročného diplomata, ktorý si vybudoval reputáciu bojovníka za spravodlivosť a ľudské práva vo svete, nominoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Post prevezme 1. septembra od juhoafrickej právničky Navi Pillayovej.

 

Princ hašemitskej kráľovskej dynastie vládnucej v Jordánsku bol v minulosti veľvyslancom svojej krajiny v USA a v Mexiku, ako i v OSN. Kandidoval za generálneho tajomníka OSN, keď do funkcie zvolili Pan Ki-muna. V minulosti pôsobil aj ako diplomat v mierovej misii OSN v bývalej Juhoslávii (UNPROFOR).

 

Odchádzajúca vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Pillayová bola výrazným hlasom OSN v oblasti ochrany ľudských práv, ale v roku 2012 ju potvrdili na poste na skrátené dvojročné funkčné obdobie - podľa diplomatov vzhľadom na tlak USA, ktoré namietali voči jej otvorenej kritike Izraela, uviedla agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona