Novým veliteľom operácií NATO v Európe bude generál Curtis M. Scaparrotti

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 18:41 • 2 min
Novým veliteľom operácií NATO v Európe bude generál Curtis M. Scaparrotti

BRUSEL - Severoatlantická rada, najvyšší rozhodovací a konzultačný orgán Severoatlantickej aliancie, dnes schválila vymenovanie amerického generála Curtisa M. Scaparrottiho na post vrchného veliteľa spojeneckých síl v Európe (SACEUR).

slovakia

left justify in out

Scaparrotti, ktorý v súčasnosti slúži ako veliteľ Združeného veliteľstva síl OSN a ozbrojených síl Spojených štátov v Južnej Kórei, sa stane v poradí už 18. najvyšším veliteľom operácií NATO v Európe. V tejto funkcii nahradí súčasného štvorhviezdičkového amerického generála Philipa M. Breedlova.

 

Nemenované zdroje NATO naznačili, že chystaná zmena nie je politicky motivovaná. Nemecko, člen NATO, vlani kritizovalo vyjadrenia Breedlova na adresu Ruska pri hodnotení situácie na východe Ukrajiny.

 

Ceremoniál preberania velenia sa podľa tlačovej správy NATO uskutoční na jar tohto roku v priestoroch Hlavného veliteľstva spojeneckých síl v Európe v belgickom Monse. Očakáva sa, že Scaparrotti sa ujme funkcie ešte pred tohoročným summitom NATO, ktorý sa uskutoční v júli vo Varšave.

Breedlove, predstaviteľ amerického vojenského letectva, zastáva túto funkciu od mája 2013. Jeho predchodcom bol admirál James G. Stavridis z amerického vojenského námorníctva.

 

Historicky prvým veliteľom síl NATO v Európe bol armádny generál Dwight D. Eisenhower, ktorý bol na tomto poste od apríla 1951 do mája 1952.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies