Novým starostom Berlína je sociálny demokrat Michael Müller

NETKY.SK • 11 December 2014, 11:09 • 2 min
Novým starostom Berlína je sociálny demokrat Michael Müller

BERLÍN - Sociálny demokrat Michael Müller je novým starostom Berlína, informovala dnes agentúra DPA. S 87 z celkového počtu 147 hlasov poslancov získal dnes tento 50-ročný politik v prvom kole voľby absolútnu väčšinu.

slovakia

left justify in out

Koaličné frakcie sociálnych demokratov (SPD) a kresťanských demokratov (CDU) predtým oznámili, že sa rozhodli spoločne hlasovať za Müllera ako za nástupcu bývalého šéfa berlínskej radnice Klausa Wowereita. Frakcie spoločne disponujú vyše 85 mandátmi; Müller tak musel získať aj hlasy opozície.

 

Bývalý starosta Wowereit (SPD) bol do funkcie zvolený v júni 2001. Počas volebnej kampane sa vtedy otvorene prihlásil k homosexualite. Svoje odstúpenie oznámil 26. augusta s tým, že diskusie vnútri jeho vlastnej strany ohľadne jeho osoby škodili práci vlády. 

 

Je autorom frázy "chudobný, ale sexy" (Berlin ist arm, aber sexy) pri opise Berlína, pričom počas jeho 13-ročného pôsobenia na poste starostu sa toto mesto zmenilo na jedno z najmodernejších a najpopulárnejších turistických destinácií Európy.
 

Wowereitovou reputáciou napriek tomu otriasol debakel v súvislosti s novým berlínskym medzinárodným letiskom, ktoré už malo fungovať od roku 2011, avšak ani po rokoch odkladu a prevyšovania výdavkov stále nie je otvorené, analyzuje Reuters. Wowereit odstúpil z funkcie šéfa kontrolného výboru letiska v januári 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies