Novým šéfom Volkswagenu sa stal doterajší šéf Porsche Matthias Müller

NETKY.SK • 25 September 2015, 19:34 • 2 min
Novým šéfom Volkswagenu sa stal doterajší šéf Porsche Matthias Müller

BERLÍN - Novým šéfom nemeckej automobilky Volkswagen sa stal doterajší výkonný riaditeľ divízie Porsche Matthias Müller.

slovakia

left justify in out

Oznámila to spoločnosť Volkswagen po dnešnom zasadnutí dozornej rady. 

 

Nový šéf firmy Volkswagen, ktorá v týchto dňoch bojuje s najväčším škandálom vo svojej 78-ročnej histórii, uviedol, že jeho prioritou je opätovné získanie dôvery, o ktorú firma prišla v dôsledku emisného škandálu. To si od Müllera sľubuje aj dozorná rada. Doterajší šéf Porsche dokázal od svojho nástupu do vedenia výrobcu športových áut v roku 2010 doviesť automobilku k rekordným ziskom.

 

Müller (62) nahradil vo funkcii Martina Winterkorna (68), ktorý na svoj post rezignoval v stredu 23. septembra. Dôvodom je škandál s podvodmi pri emisných testoch. Winterkorn uviedol, že zo svojej strany si nie je vedomý žiadneho pochybenia, no funkciu sa rozhodol zložiť v záujme spoločnosti.

 

Škandál okolo VW vypukol minulý týždeň v piatok (18.9.), keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) obvinila VW, že do viacerých áut s naftovými motormi namontoval softvér, ktorý umožňuje zamaskovať pri testovaní výfukových plynov skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Automobilke teraz hrozí v USA pokuta až 18 miliárd USD (16,14 miliardy eur).

 

Spoločnosť priznala, že problematický softvér sa týka približne 11 miliónov áut po celom svete a ako dodal nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt, v samotnom Nemecku jazdí okolo 2,8 milióna takýchto áut. Škandál začali vyšetrovať aj v ďalších krajinách sveta. Firma na riešenie problému vyčlenila v 3. štvrťroku 6,5 miliardy eur, podľa niektorých analytikov to však pravdepodobne nebude stačiť.

(1 EUR = 1,1151 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies