Novým šéfom Volkswagenu by mal byť výkonný riaditeľ Porsche Müller

NETKY.SK • 24 September 2015, 18:39 • 2 min
Novým šéfom Volkswagenu by mal byť výkonný riaditeľ Porsche Müller

BERLÍN - Novým šéfom nemeckej automobilky Volkswagen by sa mal stať výkonný riaditeľ výrobcu športových áut Porsche Matthias Müller. Pre agentúru Reuters to dnes uviedol zdroj oboznámený so situáciou.

slovakia

left justify in out

Zdroj informoval, že Müller, o ktorom ako nástupcovi by mala v piatok 25. septembra rozhodnúť dozorná rada firmy, nahradí vo funkcii Martina Winterkorna. Ten z najvyššieho postu odstúpil v stredu tento týždeň v reakcii na škandál s podvádzaním spoločnosti pri emisných testoch v USA.

 

Winterkorn stál na čele firmy takmer deväť rokov. Aj keď vo vyhlásení o rezignácii uviedol, že zo svojej strany si nie je vedomý žiadneho pochybenia, rozhodol sa prevziať za škandál zodpovednosť.

 

Škandál s manipulovaním emisných testov vypukol minulý týždeň v piatok, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) obvinila VW, že do viacerých áut s naftovými motormi namontoval softvér, ktorý umožňuje zamaskovať pri testovaní výfukových plynov skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Automobilke hrozí v USA pokuta až 18 miliárd USD (16,01 miliardy eur).

 

Škandál následne začali vyšetrovať aj v ďalších krajinách sveta. Firma na riešenie problému vyčlenila predbežne 6,5 miliardy eur, podľa niektorých analytikov to však pravdepodobne nebude stačiť.

 

Čo sa týka zmien na vedúcich postoch, okrem Winterkorna by o funkciu mali prísť minimálne traja ďalší manažéri. Podľa nemenovaných zdrojov z firmy plánuje dozorná rada v piatok odvolať z funkcií šéfov oddelení výskumu a vývoja Audi a Porsche Ulricha Hackenberga a Wolfganga Hatza. Obaja ešte predtým, než prešli do Audi a Porsche, zastávali vysoké funkcie vo VW v oblasti vývoja, vrátane vývoja motorov.

 

Rovnako skončí svoje pôsobenie na pozícii výkonného riaditeľa VW pre USA Michael Horn. Navyše, podľa týždenníka Der Spiegel, ktorý sa odvolal na nemenované zdroje, by mal o svoj post prísť aj súčasný šéf vývoja motorov vo Volkswagene Heinz-Jakob Neusser.

(1 EUR = 1,1241 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona