Novým šéfom ÚRSO sa stal Ľubomír Jahnátek, v parlamente už za neho majú náhradu

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 12:35 • 2 min
Novým šéfom ÚRSO sa stal Ľubomír Jahnátek, v parlamente už za neho majú náhradu

BRATISLAVA - Ľubomír Jahnátek sa stal šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Do funkcie ho vymenovala vláda SR na náhradnom pondelkovom rokovaní.

slovakia

left justify in out

Ako po skončení rokovania uviedol premiér Robert Fico, Ľubomír Jahnátek bol výrazne lepší ako ostatní kandidáti.

 

V parlamente ho nahradí Darina Gabániová. Tá kandidovala v parlamentných voľbách zo 70. miesta. Získala 235 preferenčných hlasov. Poslanecký sľub by mala zložil na septembrovej schôdzi zákonodarného zboru.

 

img

Darina Gabániová

 

Jahnátkové funkčné obdobie začína od utorka 25. júla. „Potrebujem, aby sme na Slovensku mali silný regulačný rámec. Úrad je dôležitý, má svoje kompetencie a ja očakávam od nového predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, že tento silný regulačný rámec bude aj náležite využívať. Preto postup pri menovaní Ľubomíra Jahnátka splnil všetky náležitosti, tak ako tieto náležitosti stanovoval zákon a ako sme ich aj my nastavili," povedal Fico.

 

Pripomenul, že na post šéfa ÚRSO sa uskutočnilo výberové konanie, do ktorého sa mohol prihlásil každý, kto chcel. "Návrh na Ľubomíra Jahnátka prišiel od konkrétnych zamestnávateľov. Myslím si, že môžeme povedať bez akéhokoľvek zaváhania, že 'bol o niekoľko konských dĺžok lepší' ako ostatní kandidáti," dodal dnes premiér.


Doterajšieho poslanca Národnej rady SR a bývalého ministra hospodárstva a pôdohospodárstva do pozície predsedu regulačného úradu odporučila výberová komisia na základe výberového konania. Jahnátka do výberového konania nominovala Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ), komisia ho vybrala spomedzi štyroch kandidátov.

 

Osemčlenná výberová komisia bola zložená zo štyroch členov ministerstva hospodárstva. Ďalšie štyri stoličky v komisii obsadili zástupcovia AZZZ, Klubu 500, Republikovej únie zamestnávateľov a Združenia miest a obcí Slovenska.

Podľa štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Vojtcha Ferencza je Jahnátek politicky nezávislý kandidát a nezávislý odborník. "Pán Jahnátek nám načrtol svoju víziu, chce sa zaoberať vyhláškami v elektroenergetike, v tepelnom hospodárstve, v plynárenstve," povedal Ferencz.

Po rozhodnutí výberovej komisie sa Jahnátek vyjadril, že v prvom rade chce otvoriť úrad verejnosti. Za veľmi dôležité považuje aj nastavenie pravidiel regulácie v sieťových odvetviach na niekoľko rokov dopredu, aby sa zabezpečila predvídateľnosť cien energií. Ako dodal, potrebné bude čo najskôr vyriešiť aj “ističový problém“, ktorý bol za chaosom s cenami energií na začiatku tohto roka.

 

Jahnátek sa taktiež chce znova pozrieť na odpisovanie majetkov energetických spoločností. Akútny problém vidí aj v nastavení tarify za prevádzkovanie systému, ktorá tvorí časť z ceny elektriny a ktorá v sebe zahŕňa aj podporu obnoviteľných zdrojov.
 

Ľubomír Jahnátek sa narodil 16. septembra 1954 v Nitre. Vysokoškolské štúdium ukončil v roku 1973 na Chemicko-technologickej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT, dnes Slovenská technická univerzita - STU) v Bratislave. V roku 1991 získal vedeckú hodnosť CSc. v oblasti makromolekulárnej chémie. Akademickú hodnosť docenta v odbore materiálové inžinierstvo získal v roku 2004 na Materiálovotechnickej fakulte Trnava, STU Bratislava. V januári 2010 bol vymenovaný za profesora v odbore elektroenergetika.

 

V rokoch 1978–1992 Jahnátek pracoval vo Výskumnom ústave spracovania a aplikácie plastických látok v Nitre v rôznych funkciách, od výskumného pracovníka až po riaditeľa divízie.

 

Takmer desať rokov pôsobil ako výrobno-technický námestník, respektíve generálny riaditeľ v Plastike, a. s., Nitra. Neskôr sa stal Jahnátek riaditeľom pre stratégiu v a. s. Duslo Šaľa, následne sa vrátil do vrcholového manažmentu spoločnosti Plastika, a. s., Nitra (2003-2005). V ďalších dvoch rokoch zastával post vedúceho detašovaného pracoviska Materiálovotechnickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Nitre (2005-2006).

 

Čo sa týka medzinárodného pôsobenia, v rokoch 1993-2003 bol Jahnátek zástupcom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Slovenskej republiky v Medzinárodnej organizácii práce pri Organizácii Spojených národov (OSN) v Ženeve a v rokoch 1994-2003 členom výkonného výboru Medzinárodnej organizácie zamestnávateľov pri OSN v Ženeve.

 

Jahnátek je členom vedeckých rád niekoľkých vysokých škôl. Stal sa členom Vedeckej rady Slovenskej technickej univerzity Bratislava, členom Vedeckej rady Chemickotechnologickej fakulty STU Bratislava, členom Vedeckej rady Materiálovotechnickej fakulty STU Bratislava so sídlom v Trnave a členom Vedeckej rady Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Púchove.

 

Od 2006 do roku 2010 viedol Ľubomír Jahnátek Ministerstvo hospodárstva SR. Následne po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom Národnej rady (NR) SR za vtedy opozičnú stranu Smer-SD. Po predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 ho prezident SR vymenoval za ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a túto funkciu zastával až do roku 2016. V súčasnosti je poslancom Národnej rady SR za stranu Smer-SD a členom Výbor NR SR pre hospodárske záležitosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies