Novým šéfom agentúry OSN pre utečencov bude taliansky diplomat Filippo Grandi

NETKY.SK • 12 November 2015, 09:56 • 2 min
Novým šéfom agentúry OSN pre utečencov bude taliansky diplomat Filippo Grandi

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vymenoval v stredu talianskeho diplomata Filippa Grandiho do funkcie vysokého komisára OSN pre utečencov, v ktorej koncom decembra nahradí dosluhujúceho Portugalca Antónia Guterresa. Agentúra Reuters o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyhlásenie tlačovej kancelárie OSN.

slovakia

left justify in out

Grandi prevezme Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v období najväčšej utečeneckej a migračnej krízy od konca druhej svetovej vojny, môže však nadviazať na niekoľkoročné skúsenosti s pôsobením v tejto agentúre, ako aj na ďalších významných postoch v rámci svetovej organizácie. V rokoch 2010-2014 stál na čele Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).


Grandiho vymenovanie do novej funkcie musí odsúhlasiť 193-členné Valné zhromaždenie OSN, podľa diplomatov, na ktorých sa odvoláva Reuters, je však nepravdepodobné, že by tu Panov výber narazil na odpor. O vymenovanie za vysokého komisára OSN pre utečencov sa v uplynulých mesiacoch uchádzala taktiež bývalá dánska premiérka Helle Thornigová-Schmidtová, generálny tajomník ju však odmietol údajne preto, že počas vládnutia prispela k reštriktívnej imigračnej politike Dánska. Ďalšími poprednými kandidátmi boli podľa diplomatov Jasmine Whitbreadová, šéfka humanitárnej organizácie Save the Children s britsko-švajčiarskym občianstvom, alebo Achim Steiner, výkonný riaditeľ Programu OSN pre životné prostredie, ktorý je občanom Nemecka a Brazílie. Súčasný vysoký komisár OSN pre utečencov Guterres prevzal tento post v roku 2005.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies