Novým riaditeľom Interpolu sa stal čínsky bezpečnostný činiteľ Meng Chung-wej

NETKY.SK • 10 November 2016, 07:23 • 2 min
Novým riaditeľom Interpolu sa stal čínsky bezpečnostný činiteľ Meng Chung-wej

PEKING - Za nového riaditeľa medzinárodnej policajnej organizácie Interpol zvolili vysokopostaveného čínskeho bezpečnostného činiteľa Meng Chung-weja. S odvolaním sa na miestne médiá to dnes oznámila agentúra Reuters, podľa ktorej by sa tak posilnil aj boj proti korupcii v Číne.

slovakia

left justify in out

Meng, ktorý je vo svojej krajine ministerským námestníkom pre verejnú bezpečnosť, bol zvolený do danej funkcie na 85. zasadaní tejto globálnej organizácie so sídlom vo francúzskom meste Lyon. Čína sa usiluje o širšiu medzinárodnú spoluprácu v pátraní po podozrivých osobách spojených s korupčnou činnosťou.


Túto iniciatívu odštartoval približne pred štyrmi rokmi čínsky prezident Si Ťin-pching so snahou odstrániť hlboko zakorenené úplatkárstvo v krajine. V roku 2014 Čína poskytla Interpolu tzv. "červené varovanie", podobné medzinárodnému zatykaču, na približne sto podozrivých osôb, ktoré utiekli do zahraničia.


Podľa Pekingu sa podarilo vrátiť do Číny najmenej jednu tretinu týchto podozrivých. Západné krajiny sa však zdráhajú pomôcť alebo podpísať dohodu o extradícii; nechcú totiž poslať ľudí späť do krajiny, kde podľa viacerých ľudskoprávnych skupín stále zostáva problémom dodržiavanie ľudských práv, píše Reuters.


Meng Chung-wej nahradí vo funkcii súčasnú riaditeľku Interpolu Mireillu Ballestrazziovú z Francúzska, ktorá tento štvorročný mandát zastávala od novembra 2012.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies