Novým riaditeľom britskej tajnej služby MI6 je Alex Younger

NETKY.SK • 3 Október 2014, 18:16 • 2 min
Novým riaditeľom britskej tajnej služby MI6 je Alex Younger

LONDÝN - Novým riaditeľom legendárnej britskej tajnej služby MI6 sa stal kariérny špión Alex Younger, ktorý pomáhal riadiť ochranu olympijských hier v Londýne pred teroristickým útokom.

slovakia

left justify in out

Z krátkeho životopisu, ktorý dnes vydala britská vláda, vyplýva, že Younger pracuje v MI6 od roku 1991, pričom pôsobil v Európe, na Blízkom východe i v Afganistane. Je absolventom ekonómie a bývalým vojakom. 

 

Vymenovaním kariérneho špióna do čela MI6 sa premiér David Cameron vrátil k tradícii. Youngerov predchodca John Sawers bol totiž povolaním diplomat. Do funkcie ho v roku 2009 vymenoval vtedajší premiér Gordon Brown a Sawers bol prvým šéfom MI6, ktorý do vymenovania pôsobil v inej sfére. 

 

Sawersovo vymenovanie sa však odohrávalo v špecifickej situácii: Británia sa zotavovala z dôsledkov invázie spojencov do Iraku, ktorému predchádzala správa o irackých zbraniach hromadného ničenia skompilovaná počas vlády Brownovho predchodcu Tonyho Blaira. Britské tajné služby boli vtedy terčom veľmi ostrej kritiky za svoj podiel na tejto kauze. 

 

Charlie Edwards, riaditeľ inštitútu pre národnú bezpečnosť pri Royal United Service Institute v Londýne, označil Youngerovo vymenovanie za dobré rozhodnutie. Vysvetlil, že Youngerove schopnosti a skúsenosti ho stavajú do vynikajúcej pozície. Vyjadril presvedčenie, že Younger bude schopný previesť agentúru turbulentným obdobím v medzinárodnej politike a bezpečnostnej sfére.

 

Tajomno okolo MI6 inšpirovalo viacerých spisovateľov, aby do nej zasadili dej svojich románov a vytvorili akčných hrdinov. Najznámejším z nich je fiktívny agent MI6 vytvorený spisovateľom Ianom Flemingom v roku 1952 - James Bond. Obľúbený je i George Smiley z románov Johna le Carré.

 

Samotnú existenciu MI6 Británia otvorene priznala až v roku 1994. Agentúra Reuters uviedla, že meno šéfa Secret Intelligence Service (SIS), pre ktorú sa zaužívalo pomenovanie MI6, je jediné zverejňované meno z prostredia tejto tajnej služby. Pre šéfov MI6 sa vžilo aj označenie "C" - podľa Mansfielda Cumminga, ktorý túto tajnú službu viedol ako prvý. Funkčné obdobie šéfa MI6 trvá zvyčajne päť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies