Novým prezidentom Vietnamu sa stal policajný generál Tran Dai Quang

NETKY.SK • 2 Apríl 2016, 06:31 • 2 min
Novým prezidentom Vietnamu sa stal policajný generál Tran Dai Quang

HANOJ - Vietnamský policajný generál Tran Dai Quang sa stal dnes novým prezidentom krajiny po tom, ako vládnuca komunistická strana navrhla ešte v januári jeho vymenovanie do tejto funkcie na svojom zjazde. Odsúhlasenie parlamentom a následné zloženie prezidentskej prísahy bolo považované za formalitu, keďže 59-ročný Quang nemal žiadneho protikandidáta, informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vietnamský systém vlády nestanovuje, kto je najvyšším predstaviteľom krajiny, a oficiálne tak stojí na jej čele trojica prezident, predseda vlády a šéf komunistickej strany. Podľa expertov je však prezidentský post ceremoniálnejší ako ostatné.


Predošlým pôsobiskom Quanga bolo ministerstvo verejnej bezpečnosti, čo je orgán so širokými právomocami a úlohami, medzi ktoré patrí aj zhromažďovanie spravodajských informácií.


Dosluhujúce Národné zhromaždenie Vietnamu momentálne dozerá na vymenúvanie nového vedenia krajiny, ku ktorému dochádza tri mesiace pred pôvodne plánovaným termínom. Uznesenie schvaľujúce vymenovanie Quanga za prezidenta podporilo 460 zo 465 hlasujúcich zákonodarcov.


Jednou z prvých úloh nového vietnamského prezidenta bude prijatie amerického náprotivku Baracka Obamu, ktorý pricestuje do Hanoja v máji ako prvý šéf Bieleho domu za posledné desaťročie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona