Novým prezidentom Slovenského olympijského výboru sa stal Anton Siekel

NETKY.SK • 26 November 2016, 12:23 • 2 min
Novým prezidentom Slovenského olympijského výboru sa stal Anton Siekel

BRATISLAVA - Novým prezidentom Slovenského olympijského výboru (SOV) sa stal Anton Siekel. Vo funkcii vystrieda Františka Chmelára, ktorý bol na čele hnutia od roku 1999. Siekel získal v 1. kole voľby nadpolovičnú väčšinu 88 zo 107 platných hlasov.

slovakia

left justify in out

Po vyhlásení výsledkov krátko predstúpil pred delegátov valného zhromaždenia so slovami: "Dovoľte mi poďakovať sa vám za dôveru, ktorú ste mi preukázali. Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby sme viedli konštruktívny dialóg a našli odpovede na všetky otázky. Rád by som sa na tomto mieste poďakoval pánovi prezidentovi Chmelárovi za všetko, čo spravil pre Slovenský olympijský výbor aj slovenský šport."

 

Ďalší traja protikandidáti dostali výrazne nižší počet hlasov - Branislav Delej dovedna deväť, Milan Jagnešák a Marián Majzlík po päť. Do volebného pléna sa dostavilo 78 zástupcov z celkového počtu 79, jeden z prítomného počtu sa hlasovania zdržal. Na zvolenie prezidenta v 1. kole bola potrebná nadpolovičná väčšina prítomných delegátov. Siekel bude zastávať prezidentskú funkciu počas nastavajúceho olympijského cyklu 2017-2020.

 

Novozvolenému prezidentovi poprial veľa úspechov aj Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Peter Plavčan. "V mene rezortu by sa rád poďakoval odchádzajúcemu prezidentovi za vykonanú prácu a zaželal veľa šťastia novému prezidentovi, aby sme mohli spoločne podporovať šport, naďalej dosahovali dobré výsledky a aby naša mládež utvorila nový životný štýl, ktorý jej pomôže pri športe aj osobnom živote," povedal Plavčan.

 

Pred tajnou voľbou mal každý z kvarteta kandidátov k dispozícii 5-minútový časový priestor na zhrnutie svojho programu. Ako prvý vystúpil Majzlík, po ňom Delej, Jagnešák zvolil namiesto hovoreného slova videoprodukciu a na záver odprezentoval myšlienky Siekel. Následne predseda Volebnej komisie spustil proces hlasovania, ktorý odštartoval dosluhujúci prezident František Chmelár a po ňom jediná slovenská členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Danka Barteková. Tridsaťdva športových federácií zaradených medzi olympijskými športmi malo k dispozícii dva hlasy, ďalších desať s rovnakým subjektom po jednom. Neolympijské rezorty disponovali dovedna dvanástimi hlasmi, občianske združenia, inštitúcie a organizácie s členstvom v SOV mali trinásť kresiel. Záverečných desať hlasov si rovným dielom rozdelili olympionici (5) a osobnosti olympijského hnutia (5) - Andrej Glatz, Jozef Golonka, Mária Jasenčáková, Janka Stašová, Katarína Ráczová.

 

Po zvolení prezidenta nasledovala voľba deviatich členov Výkonného výboru (Siekel a Barteková sa ex officio podľa Stanov SOV stali automatickými členmi), predsedu a dvoch členov dozornej rady, piatich nových individuálnych členov z radov osobností olympijského hnutia a premiérovo aj postu ombudsmana SOV.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona