Novým prezidentom je na päť rokov socialista Francois Hollande

NETKY.SK • 7 Máj 2012, 07:09 • 2 min
Novým prezidentom je na päť rokov socialista Francois Hollande

Novým prezidentom je na päť rokov socialista Francois Hollande

slovakia

left justify in out

img

Víťazom nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku sa stal socialistický kandidát Francois Hollande, ktorý získal 51,67 percenta hlasov. Úradujúca hlava štátu, konzervatívec Nicolas Sarkozy, skončil v poli porazených so ziskom 48,33 percenta hlasov. Na voľbách sa zúčastnilo 81 percent voličov. Tieto oficiálne výsledky dnes oznámilo ministerstvo vnútra v Paríži.

Hollande po svojom prvom prejave pred katedrálou v meste Tulle, ktoré bolo jeho politickou "školou", a prijatí množstva gratulácií aj od zahraničných politikov, prišiel svoje víťazstvo osláviť i na Námestie Bastily v Paríži, kde ho dnes o 0.40 h SELČ privítalo okolo 100.000 prívržencov. Na tomto mieste, kde sa v roku 1789 začala francúzska revolúcia, Hollande pripomenul, že 10. mája 1981 tam ľavica oslavovala zvolenie Francoisa Mitterranda za prezidenta. Až do roku 1995 bol prvý a zatiaľ jediný priamo zvolený socialistický prezident Francúzska.

"Pochopil som vás, vašu vôľu po zmene, vašu silu," povedal už zachrípnutým hlasom Hollande. Vyhlásil, že je veľmi dojatý, že môže zastupovať tých, ktorí museli mnohé roky znášať "rany, zlomeniny a popáleniny". Je hrdý na to, že môže byť prezidentom "Francúzska rozmanitosti", a tiež hrdý, že ľavica našla po 31 rokoch nástupcu Mitterranda.

Hollande vyzval svojich stúpencov, aby oslávili víťazstvo bez pocitov pomsty a aby pomohli ľavici k víťazstvu v júnových voľbách do Národného zhromaždenia. Sľúbil, že bude "prezidentom mladých a spravodlivosti" a zamýšľa skoncovať s trendom drastických úsporných opatrení v Európe. Jeho zvolenie bolo signálom pre Európu: "Sú národy, ktoré veria a chcú zastaviť kurz šetrenia".

Hollandea sprevádzala jeho 47-ročná partnerka Valérie Trierweilerová, ktorá neskrývala dojatie. "Bude to trvať niekoľko dní, až pochopím, čo sa stalo," povedala. Ako bude plniť úlohu prvej dámy, sa ešte nerozhodla. "Potrebujem ešte trochu času na premýšľanie," dodala.

Zaujímavé je, že Hollande (51,67) dosiahol takmer navlas rovnaký výsledok Mitterrand (51,76), ktorý v roku 1981 porazil úradujúcu hlavu štátu Giscarda d'Estainga. Rozdiel medzi Hollandeom a Sarkozym bol asi 1,15 milióna hlasov, čo bývalý konzervatívny premiér Jean Pierre Raffarin komentoval slovami, že Sarkozy mohol voľby vyhrať.

Približne dva milióny voličov vhodili do urien prázdne alebo neplatné hlasovacie lístky. Hollande dostal v tradične konzervatívnom v Paríži viac ako 55 percent hlasov, čo jeho socialistický starosta Bertrand Delanoë nazval "historický výsledok". V 29 volebných obvodoch, kde v roku 2007 zvíťazil Sarkozy, sa karta tentoraz obrátila v prospech socialistu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies