Novým prezidentom FIFA je európsky kandidát Gianni Infantino

NETKY.SK • 26 Február 2016, 19:35 • 2 min
Novým prezidentom FIFA je európsky kandidát Gianni Infantino

ZÜRICH - Gianni Infantino sa na obdobie rokov 2016 až 2019 stal novým prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

slovakia

left justify in out

Doterajší generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA) ziskom 115 lístkov zvíťazil v druhom kole hlasovania na piatkovom mimoriadnom kongrese celosvetovej organizácie na Hallenstadione vo švajčiarskom Zürichu. Infantino zdolal protikandidátov Salmana Bin Ibrahima Al Chalífu (88 hlasov), Aliho bin Al-Husejna (4) a Jéroma Champagna (0). Tokyo Sexwale z Juhoafrickej republiky odstúpil pred prvým kolom. V ňom nikto nedosiahol potrebnú dvojtretinovú väčšinu (138) z celkového počtu 207 hlasov. V druhom kole už stačila jednoduchá väčšina - aspoň 104 hlasov. 

 

Víťaz volieb mení na poste Švajčiara Blattera, ktorý FIFA viedol od roku 1998. Bude od roku 1904 deviatym prezidentom riadiaceho orgánu futbalu na planéte. Blatter uspel v prezidentských voľbách minulý rok v máji piatykrát za sebou, ale zmietol ho rozsiahly korupčný škandál. Rovnako ako prezidenta UEFA Michela Platiniho, ktorý spolu s Blatterom dostali šesťročné suspendácie (pôvodne 8-ročné-pozn.) od etickej komisie FIFA za netransparentnú platbu 2 miliónov švajčiarskych frankov ešte z roku 2011.


"Momentálne nedokážem vyjadriť svoje pocity. Prešiel som výnimočnou cestou a stretol som na nej fantastických ľudí, ktorí žijú futbalom každý deň. Práve oni si zaslúžia rešpekt. Obnovíme ho. Po celom svete nám zatlieskajú za to, čo urobíme spoločne. Tokyo povedal, že to je súťaž a zvíťaziť môže iba jeden. Tieto voľby považujem za dôkaz demokracie vo FIFA. Chcem byť prezidentom všetkých 209 členských krajín. Budem cestovať po zemeguli a spolupracovať s každým. Vybudujeme novú éru FIFA, ktorej stredobodom pozornosti bude futbal. Federácia si zažila krízu, už je po nej. Opäť nadobudneme stratenú dôveru. Spoločne sa budeme koncentrovať na túto krásnu hru," povedal Gianni Infantino v prvej reakcii na pódiu po svojom zvolení. 

 

Pred samotnými prezidentskými voľbami dostal ešte každý z kandidátov priestor na záverečnú 15-minútovú prezentáciu pred delegátmi. Jordánsky princ Ali Bin Al Hussein povedal, že "on jediný úprimne reprezentuje nový štýl vedenia a môže garantovať nezaujatosť, resp. nulovú akceptáciu korupcie, rasizmu, sexizmu či inej diskriminácie". Po ňom dostal čas bahrajnský šejk Salman bin Ebrahim Al Khalifa, súčasný prezident Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC). "Musíme konať zodpovedne vo finančnej oblasti. Nezadlžím FIFA kvôli zvoleniu za prezidenta," povedal.

 

Bývalý zastupujúci generálny sekretár FIFA Jerome Champagne z Francúzska sa štylizoval do úlohy lojálneho ochrancu a služobníka FIFA. Kandidát UEFA a jej generálny sekretár Gianni Infantino plynulo prechádzal v príhovore do angličtiny, taliančiny, francúzštiny a španielčiny a vykreslil sa ako líder pre celosvetovú FIFA, hoci dodal, že "Európa potrebuje viac". Ponúkol tiež každej členskej asociácii 5 miliónov USD na rozvojové investičné projekty.

 

"Gratulujem novému prezidentovi. Želám mu úspešné pôsobenie a svetlú budúcnosť FIFA. Všetkých vyzývam, aby sa postavili za pána Infantina. Ďakujem ďalším uchádzačom za ich férový prístup," uviedol dosiaľ zastupujúci šéf riadiacej organizácie svetového futbalu Issa Hayatou. 

 

Ako posledný vystúpil juhoafrický obchodník Tokyo Sexwale, ktorý sa po zanietenom prejave na jeho konci vzdal kandidatúry. "Futbal nie je zlomený, je v poriadku. Len ho treba rozvíjať. Úlohou je zmeniť ihrisko z hnedého poľa na zelený trávnik," povedal a zožal aj "standing ovations" od niektorých delegátov.

 

V piatok v Zürichu mimoriadny kongres prijal aj balík reforiem organizácie. Ten obsahuje kompletnú rekonštrukciu vedenia FIFA a obmedzenie funkčného obdobia popredných funkcionárov orgánu vrátane prezidenta. Na schválenie reforiem boli potrebné tri štvrtiny hlasov 207 členských krajín (156), za hlasovalo 179 asociácií. Proti hlasovalo 22 členov, šiesti nedali platný hlas. Kongres FIFA prijal balík reforiem s cieľom obnoviť dôveryhodnosť futbalového orgánu, ktorý sa v uplynulom období zmietal v korupčných aférach. Vrcholných funkcionárov, vrátane prezidenta, môžu v budúcnosti zvoliť maximálne trikrát na dobu 4 rokov. Kongres tak odsúhlasil návrh reformnej komisie FIFA, ktorý výkonný výbor schválil už v decembri a dva dni pred voľbami urgoval ich prijatie. Výkonný výbor sa zmení na dozornú radu, ktorá bude mať 36 členov. Bude rozhodovať o politických a strategických otázkach, nie o financiách. Oddelia sa tak manažérske a politické funkcie. Financie bude mať pod palcom generálny sekretár. Členov rady budú voliť jednotlivé členské konfederácie, revízna komisia preverí ich dôveryhodnosť. Z každej konfederácie bude musieť byť v rade aspoň jedna žena. Odmeny funkcionárov budú verejné. Reformy majú vstúpiť do platnosti do 60 dní.

 



Profil nového prezidenta FIFA Gianniho Infantina,nástupcu Seppa Blattera

Gianni Infantino (Švajčiarsko/Taliansko)
Dátum a miesto narodenia: 23. marca 1970 v Brigu, 45 rokov
Vzdelanie: právo na univerzite vo Fribourgu
Súčasná pozícia: prezident FIFA
Predchádzajúce pozície: generálny sekretár Medzinárodného centra športových štúdií (CIES) na univerzite v Neuchateli, poradca futbalových organizácií v Taliansku, Španielsku a Švajčiarsku, od roku 2000 vystriedal niekoľko postov v Európskej futbalovej únii (UEFA), od októbra 2009 generálny sekretár UEFA
Zaujímavosť: ovláda taliančinu, francúzštinu, nemčinu, angličtinu i španielčinu
Vybrané programové body: prilákanie nových sponzorov, zvýšenie príjmov FIFA, dotácie členom FIFA a kontinentálnym organizáciám na rozvoj či organizovanie mládežníckych turnajov, rozšírenie počtu účastníkov MS na 40, multinárodné usporiadanie MS, každoročne jeden milión amerických dolárov chudobným členom

 

Vizitka odchádzajúceho prezidenta FIFA:
Sepp Blatter (Švajčiarsko)
Dátum a miesto narodenia: 10. marca 1936 vo Vispe, 79 rokov
Vzdelanie: obchod a ekonómia na univerzite v Lausanne
Predchádzajúce pozície: generálny sekretár Švajčiarskeho zväzu ľadového hokeja (SEHV), riaditeľ športového oddelenia Longines, podieľal sa na organizácii OH 1972 a 1976, technický riaditeľ FIFA (1975 - 1981), generálny sekretár FIFA (1981 - 1998), prezident FIFA (8. jún 1998 - 8. október 2015), člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV), od 8. októbra 2015 suspendovaný prezident FIFA
Zaujímavosť: čelí trestnému stíhaniu zo strany švajčiarskeho generálneho prokurátora Michaela Laubera za zlé hospodárenie a použitie finančných prostriedkov FIFA na nesprávny účel, prípad sa týka tiež jeho podpisov na zmluvách, ktoré zapríčinili podhodnotený predaj vysielacích práv na MS 2010 a 2014 do Karibiku bývalému viceprezidentovi FIFA Jackovi Warnerovi 

 

 

Zoznam prezidentov FIFA od roku 1904:

1904 - 1906 Robert Guérin (Fr.)

1906 - 1918 Daniel Burley Woolfall (Angl.)

1921 - 1954 Jules Rimet (Fr.)

1954 - 1955 Rodolphe Seeldrayers (Belg.)

1955 - 1961 Arthur Drewry (Angl.)

1961 - 1974 Stanley Rous (Angl.)

1974 - 1998 Joao Havelange (Braz.)

1998 - 2016 Sepp Blatter (Švaj.)

od 2016 Gianni Infantino (Švaj.)

 

Reakcie na zvolenie Gianniho Infantina za prezidenta FIFA

 

Ján Kováčik (prezident Slovenského futbalového zväzu): "Je to dobrá správa nielen pre futbalovú Európu, ale aj pre celý svetový futbal. Gianni Infantino je skúsený a rešpektovaný funnkcionár. Som presvedčený, že v piatok schválené reformy na kongrese v Zürichu spolu s tými, ktoré ešte prinesie aj on so svojím tímom, vrátia FIFA na pozíciu, ktorú si táto organizácia zaslúži."

Ľuboš Micheľ (prezident gréckeho klubu PAOK Solún, bývalý medzinárodný rozhodca): "Osobne som rád, že voľby prezidenta FIFA dopadli takýmto výsledkom. Myslím si, že je to dobrá voľba pre svetový futbal. Gianni Infantino je podľa mňa správnou osobou, aby nastolil poriadok vo FIFA po tom, čo sa tam dialo v posledných rokoch. Je to skúsený funkcionár, dlhé roky pôsobil vo sférach UEFA a prispel k tomu, že je to v súčasnosti výborne fungujúca organizácia."

 

Sepp Blatter (bývalý prezident FIFA): "Gianni Infantino je dôstojným nástupcom mojej práce. Má všetky potrebné vlastnosti na to, aby znova stabilizoval Medzinárodnú futbalovú federáciu. Je to človek so skúsenosťami, odbornými znalosťami, strategickými a diplomatickými schopnosťami." 

 

Zbigniew Boniek (prezident Poľského futbalového zväzu, zdroj: Przeglad sportowy): "Vyhral môj priateľ. Gianni je skutočný profesionál. Vie, čo robí a som si istý, že to prenesie aj do FIFA. Jeho volebné víťazstvo som očakával. Hoci v prvom kole nemal veľký náskok, v tom druhom bol bezkonkurenčný. Je to prezident FIFA na dlhé obdobie!" 

 

Thomas Bach (prezident Medzinárodného olympijského výboru): "V tomto náročnom období pre svetový futbal želám Giannimu Infantinovi len to najlepšie, aby sa mu podarilo uskutočniť reformy, ktoré boli prijaté na tomto mimoriadnom kongrese FIFA. Zároveň sa teším na vzájomnú konštruktívnu spoluprácu v záujme športu." 
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona