Novým prezidentom CRIF sa stal Francis Kalifat

NETKY.SK • 29 Máj 2016, 16:07 • 2 min
Novým prezidentom CRIF sa stal Francis Kalifat

PARÍŽ - Novým prezidentom Rady francúzskych židovských inštitúcií (CRIF) sa dnes stal 63-ročný Francis Kalifat, ktorý vo funkcii vystrieda Rogera Cukiermana.

slovakia

left justify in out

Ako na svojej webovej stránke informoval spravodajský magazín L'Express, Kalifat avizoval "nulovú toleranciu" antisemitizmu "vo všetkých jeho formách" a neústupnosť krajne pravicovému Národnému frontu.

 

Francúzske médiá upozorňujú, že CRIF doteraz takmer 50 rokov viedli predstavitelia aškenázskych židov, kým Kalifat, rodák z alžírskeho Oranu, patrí k sefardom. Samotný Kalifat sa však vyjadril, že to nevníma ako symbol, ale skôr ako fakt "sociologickej transformácie židovskej populácie". "Keby bola pred hlasovaním kampaň, nepoužil by som to (svoj sefardský pôvod) ako argument," dodal.

 

Uviedol, že "to, čo zažíva židovská populácia vo Francúzsku, si vyžaduje trvalú mobilizáciu", a to aj na internete a v médiách. Narážal na štatistiku, podľa ktorej židovská komunita vo Francúzsku bola v roku 2015 terčom viac ako 800 antisemitských útokov a hrozieb.

 

Ako praktizujúci, ale tolerantný žid chce Kalifat bojovať "proti moslimskému fundamentalizmu, ktorý v súčasnosti chce úplne destabilizovať demokraciu" v mnohých krajinách.

 

Na margo emigrácie židov do Izraela, ktorá v prípade francúzskej komunity dosiahla vlani rekord s 8000 odídencami, Kalifat vyhlásil, že sa bude snažiť konať tak, aby židia mali možnosť slobodnej voľby, a neboli k aliji nútení okolnosťami, a to najmä obavami o bezpečnosť svojich rodín i seba samých. Znepokojenie uňho vyvoláva aj jav, ktorý nazval "malá alija", keď židovské rodiny opúšťajú miesta, kde tradične žili celé generácie, napríklad v Paríži a Parížskej oblasti.

 

Uplynulých päť rokov Kalifat pôsobil v rámci CRIF na poste viceprezidenta a bol aj jej pokladníkom. "Poznám problémy, ktorým budeme čeliť," uviedol Kalifat.

 

Francúzsko je naďalej v stave najvyššej pohotovosti po sérii minuloročných teroristických útokov. Súčasťou bezpečnostných opatrení je aj zvýšená ochrana objektov patriacich židovským náboženským obciam, židovských obchodov, kultúrnych centier či škôl. Terčom jedného z útokov bol totiž aj obchod s kóšer tovarom pri Porte de Vincennes na okraji Paríža, kde pri rukojemníckej dráme prišli o život štyria ľudia.

 

Francúzsko má okrem v čerstvej pamäti aj útok z roku 2012, keď džihádista alžírskeho pôvodu pri sérii útokov na juhu Francúzska zastrelil siedmich ľudí, z toho troch žiakov židovskej školy v Toulouse a ich učiteľa.

 

Rovnako ako židovské objekty sú však vo Francúzsku chránené aj mešity a moslimské modlitebne, pretože úrady sa obávajú represií z dôvodu islamofóbie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona