Novým prezidentom bude úradujúci premiér Almazbek Atambajev

NETKY.SK • 31 Október 2011, 22:51 • 2 min
Novým prezidentom bude úradujúci premiér Almazbek Atambajev

Novým prezidentom bude úradujúci premiér Almazbek Atambajev - Politika Proruského premiéra Almazbeka Atambajeva dnes oficiálne vyhlásili za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v stredoázijskom  Kirgizsku. Päťdesiatpäťročný sociálny demokrat získal p

slovakia

left justify in out

img

Proruského premiéra Almazbeka Atambajeva dnes oficiálne vyhlásili za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v stredoázijskom  Kirgizsku.
Päťdesiatpäťročný sociálny demokrat získal po sčítaní takmer všetkých hlasovacích lístkov približne 63 percent hlasov, takže druhé kolo volieb nie je potrebné, oznámila tlačová agentúra Akipress s odvolaním sa na ústrednú volebnú komisiu v hlavnom meste Biškek.
Ráno miestneho času bolo zrátaných viac ako 96 percent hlasovacích lístkov. Víťaz musel získať viac ako 50 percent hlasov, aby sa nekonalo druhé kolo.
V bývalej sovietskej republike na hraniciach s Čínou sa už ozvali aj prvé protesty proti priebehu hlasovania. "Neuznávame víťazstvo Atambajeva," povedal prezidentský kandidát Kamčybek Tašijev zo spoluvládnucej strany Ata Šurt (Vlasť). Tašijev dostal niečo cez desať percent hlasov.
Už predtým sa objavili početné správy o porušovaní volebného zákona. Na zozname voličov napríklad chýbali mená mnohých občanov.
Líderka opozičných protestov a dočasná prezidentka Roza Otunbajevová nekandidovala. Jej mandát sa skončí 31. decembra.
Celkovo 16 kandidátov sa uchádzalo o priazeň približne troch miliónov oprávnených voličov. Volebná účasť dosiahla okolo 60 percent. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa k hlasovaniu vyjadrí dnes.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies