Novým premiérom sa stane minister priemyslu

NETKY.SK • 15 December 2013, 11:44 • 2 min
 Novým premiérom sa stane minister priemyslu

TUNIS - Dočasnú vládu zloženú z nezávislých osobností povedie až do volieb v roku 2014.

slovakia

left justify in out

Tuniské politické strany sa dohodli na novom premiérovi. Stať sa ním má minister priemyslu Mahdí Džomaa, ktorý povedie dočasnú vládu zloženú z nezávislých osobností až do volieb v roku 2014. Päťdesiatjedenročný inžinier bol jedným zo šiestich kandidátov, ktorí boli predmetom sobotňajších rokovaní medzi islamistami a opozíciou. Nominácia je súčasťou dohody dosiahnutej vo štvrtok, na základe ktorej umiernení islamisti odovzdajú moc s cieľom ukončiť politickú krízu. Tá vznikla v Tunisku po tom, ako vo februári a v júli zavraždili dvoch opozičných politikov, čo viedlo k protivládnym protestom. Vládne islamistické Hnutie obrody vraždy odsúdilo, opozícia ho však obvinila z toho, že nedokázalo spraviť poriadok s radikálmi. Džomaa vo funkcii nahradí premiéra Alího Larajjida.

Tunisko sa stále spamätáva z revolúcie v roku 2011, keď sa krajina zbavila diktátora Zajna al-Ábidína bin Alího. Vtedajšie udalosti vyvolali vlnu ľudových povstaní v Afrike a na Blízkom východe známu ako Arabská jar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona